Komfort ABC
KOMFORT ABC

Időjárás veszélyei

A szupercella a legerősebb cellatípusok közé tartozik. Nagy szelek, jégesők és hosszú életű tornádók kísérhetik megjelenését.

Veszélyes zivatarról akkor beszélünk, ha a következő jellemzők bármelyike előáll:

- a szél ereje meghaladja a 25m/s-ot
- a jég átmérője nagyobb, mint 2cm
- erős és hosszantartó a csapadékintenzitás
- intenzív villámtevékenység tapasztalható
- tornádó észlelhető

A tornádók általában kis területre és rövid időre korlátozódnak. Nagy intenzitásúak, azonban kis vízszintes kiterjedésű légörvények, melyek a zivatarfelhőkből a talaj irányába terjednek ki.

A tornádókat létrehozó felhők általában hatalmas szupercellák, amelyekben intenzív feláramlási csatorna található. Különösen intenzív esetekben magában a felhőben is -szemmel láthatóan- észlelhető örvénylő mozgás van, melyből egyszerre vagy egymást követően akár több tölcsér is leereszkedhet. A légmozgások a tornádóban többfélék és igen intenzívek.

Mozgástípusok:

- örvénylés
- feláramlás
- haladás
- a domborzat követése

A tornádó haladási sebessége 7-30m/s, haladási iránya változó. Egyedi zivatarok tornádóinak pályája szeszélyes, nem egyenes vonalú, nem egyenletes, gyakran módosítják természetes, és ember alkotta akadályok. A feláramlás sebessége 20-80m/s, a maximális szélsebesség értékét a tornádókban 100-150m/s-ra becsülik. Ez az érték a károkból következtethető. A tornádó átvonulását hirtelen fellépő, átlagosan 25hPa-nyi nyomáscsökkenés kíséri, de szélsőséges esetekben a nyomásesés akár a 100hPa-t is elérheti. A légnyomásváltozások kevesebb, mint 90s alatt játszódnak le, ami robbanásszerű szívóhatást, ezen keresztül óriási károkat okoz. A pusztítás sávja sokkal nagyobb, mint a tölcsér átmérője. A tornádó pályája átlagosan 400m széles, hosszúsága 25km.

Tornádó fejlődési stádiumai:

1 - Felhőtölcsér - amíg nem ér földet, addig csak tölcsérfelhőről beszélünk, amint földet ér attól fogva tornádó.

2 - A földet érés után erősödik és kialakul a kifejlett fázis- belül 250-300hPa a légnyomás.

3 - Zsugorodó fázis - a pusztítási terület kisebb, a szélsebesség viszont nagyobb lesz (szívóhatás). Áthelyeződési sebessége 35-50km/h.

4 - Disszipációs fázis - a tornádótölcsér elszakad a talajtól, majd eltűnik.

A tornádónak 5 fokozata van:

1. sebesség kb. 100-200km/h
2. sebesség kb. 200-300km/h
3. sebesség kb. 300-400km/h
4. sebesség kb. 400-500km/h
5. sebesség kb. 500km/h

Tornádók a világ számos részén előfordulhatnak. Általában minden 10-ik zivatarfelhőből lesz szupercella, és minden 10-ik szupercellában alakul ki tornádó. (Felhasznált irodalom: Sándor Valéria-Wantuch Ferenc: Repülésmeteorológia)

Ismét egy csapadékos hónap

Június havunk ismét csapadékban bővelkedett. Záporok, zivatarok gyakran fordultak elő. Az időjárás változékonysága egész hónapban kitartott. A hó minden hetében volt csapadék. Összességében 56mm eső esett. Hőmérsékleti szempontból 3 alkalommal tapasztaltunk hűvösebb időt: június 6-án, 13-15 között és 18-án, ekkor a napi maximum nem érte el 24°C-ot. Hónap folyamán 3 melegebb időszakot különíthetünk el: június 9-11, 20-26, ekkor a napi maximum meghaladta a 30°C-t. Illetve a hó végén egy melegedő periódus indult el június 29-től.

A léghőmérséklet havi minimuma 14,4°C június 14-én, maximuma 35,1°C június 23-án.

A hó folyamán nem tudott kialakulni erősebb anticiklon, ennek megfelelően a légnyomás maximuma 1022,4hPa lett. Viszont erősebb ciklon sem vonult át, amit jelez a minimum érték: 1004,7hPa. A légtömegek mozgását a frontrendszerek átvonulása, főképp hullámzó frontrendszerek jellemezték.

Ebben az évben a leggyakoribb szélirány-tendencia az északias jellegű. Június hónapra is ez volt a meghatározó.

Mialatt ezt a cikket írom (2008. július 13), kint épp hőség dúl. A mai napon a léghőmérséklet maximuma 36,4°C lett 16:05-kor. Ilyenkor minden élőlény menekül a napról, és ez így helyes. A napsugárzás által keltett UV-B sugárzás és hőhatás igen káros lehet, amennyiben kontrolálatlanul tartózkodunk a napon.

Délelőtt 11 óra és a 15 óra között mindenkép kerülendő a napon végzett tevékenység, pihenés.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A következő alkalommal folytatjuk a viharok szélsőséges megnyilvánulásainak tárgyalását.

Valnerovicz Rajmund

Megjelent a Mezőberényi Hírek havilap 2008. júliusi számában.