Komfort ABC
KOMFORT ABC

A Tél utolsó támadása/Visszatekintő

Igen kevés havas eseményben lehetett részünk az idei tél során. Lassan hozzászokhatunk, hogy mostanság a Kárpát-medence nem nagyon kedvez a havas körülmények kialakulásának. Bezzeg Közel-Keleten, vagy Észak-Afrikában annál szélsőségesebb az időjárás. Soha nem látott mennyiségű hó borította be Jeruzsálemet (5cm, a hegyekben még több) vagy az algériai, marokkói Atlasz hegységet és lankáit. Szédületes látvány tárulhatott elénk, amit megpillanthattuk a sivatag egy részét beborító havat.

Nálunk február hónapban két alkalommal történt említésre méltó esemény.

Február 15-én (pénteken) 10 óra magasságában egy közepesen erős intenzitású havazás, mely rövid ideig tartott, a megmaradó hó mennyisége nem volt jelentős.

A következő napon annál változatosabban alakult az idő.

Hidegfront előtt állt időjárásunk, eközben nyugat felől nedves, kevésbe enyhe levegő áramlott Magyarország fölé.

A délelőtti órákban érte el térségünket a front, a légnyomás enyhe csökkenésének megtörése jelezte: a front megérkezett.

 

 

A gyenge nyugatias szél északira, északkeletire fordult, majd fokozatosan megerősödött.

 

 

Egy átlagos, hidegfrontos napra készülhettünk fel, de nem így történt.

A hidegfront északról igen nagy sebességgel érte el az országot. A vártnál hidegebb és nedvesebb levegőt hozva magával.

Északról dél felé haladva egyre telítődött nedvességgel, mire Békés megyét elérte már kiadós, intenzív havazást okozott. Ez párosult az erőteljes északi áramlással. Így alakult ki, amire nem számíthattunk: Igen intenzív kiadós havazás, hófúvással.

11 óra magasságában érte el Mezőberényt, a havazás megkezdődött, a hőmérséklet erőteljes csökkenést mutatott.

 

 

A csapadéktömb még 1 órát sem tartott ki, és vonult tovább. Azonban hevessége, és intenzitása példátlan volt.

A szakadó hó, és a metsző, hideg szél igen kritikus körülményeket teremtett az úton lévők számára. A szélhűtés erőssége időnként elérte, sőt meghaladta a –10°C-t.

 

 

Amint a felvételeken is jól látható a csapadékhullás intenzív, rövid idő alatt jelentős mennyiség hullott le.

A fagyott talajon könnyen megmaradt a hó. A két, egymást követő kép között csupán alig 10 perc telt el. A második képen, ha a távolba pillantunk, észre vehetjük a szél okozta hófúvást is.

 

 

 

A déli órákban a havazás befejeződött, az időjárás megnyugodott. Néhány óra múlva kitisztult az idő, és a Nap is kisütött. A következő napokban erőteljes melegedés kezdődött. Egy héten múlva megdőlt az országos melegrekord. A havazásnak híre-hamva sem maradt. Időjárásunk szeszélyessége, szélsőségessége ismét megnyilvánult.

Összefoglaló

Az idei tél sem aratott nagy sikert a „hóvárók” körében, azonban az előző évnél mégis csak többet produkált. A hőmérsékletben jellemző az átlagtól való eltérés, időszakosan az erőteljes hektikusság. A 2007. év végéről az előző számban már írtunk, most a 2008. január és február hónapot jellemezzük.

Január első napjait követően egy határozott felmelegedési periódus kezdődött. A napi maximum hőmérsékletek általában 4°C és 11°C között szóródtak. A napi minimumok pedig inkább csak 0°C körüli értéket vettek fel, általában gyenge fagy volt a jellemző. Csapadékban szegény hónap, mindösszesen 7,2 mm hullott. A kevés csapadék inkább esőben nyilvánult meg. Leggyakoribb a délies jellegű szél.

Február hónap már jóval árnyaltabb. A hó eleje és vége határozottan kellemes enyhe időjárású. Viszont 11-e és 16-17-e egy-egy hidegebb időszak. Februárban a leghidegebbet 17-én -9,2°C-t mértünk. 26-án értük el a legmagasabb hőmérsékletet 18,9°C-t. Mindössze 9 nap telt el a leghidegebb és a legmelegebb nap között! A legmagasabb légnyomás is a 17-i naphoz kötődik 1044,9 hPa, mely igen ritka. Évente csak 1-2 alkalommal fordul elő. Ezt, az az erőteljes hidegfront hozta létre, melyről a beszámoló elején már tárgyaltunk. Ebben a hónapban is rendkívül kevés csapadék hullott 4,1 mm eső és 2,5 cm hó.

Összegezve a 2008. év első két hónapja csapadékban szegény, hőmérsékletben az átlag feletti és igen hektikus hőmérsékleti elrendezettségű volt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Következő alkalommal folytatjuk visszatekintésünket, témánk a viharciklonok kialakulása, hatása időjárásunkra. Szélviharok Magyarországon és térségünkben.

Valnerovicz Rajmund  amatőr meteorológiai megfigyelő

Megjelent a Mezőberényi Hírek havilap 2008. márciusi számában.