Komfort ABC
KOMFORT ABC

2007. évi időjárás szélsőértékei

Néhány nappal ezelőtt kész lettem a 2007. év időjárási adatainak rendezésével. Az új rendszerű grafikonok 2007. május hónapjától generálódnak. Néhány érdekesség az elmúlt évről.

Hőmérséklet:

2007. év eleje nagyon enyhe, gyakorlatilag fagymentes volt. Január és február hónapban a melegrekord is megdőlt. Több alkalommal 10°C feletti léghőmérsékletet mértünk. Március hóban 15-20°C közötti, míg áprilisban 20-25°C melegek lettek. Sőt április végére már megközelítettük a 27°C-t. Május eleje kissé hűvösebb, és egyben csapadékosabb volt, majd erőteljes melegedés hatására 30-33°C is előfordult.

Június hó eleje szintén hűvösebb, később azonban ismét 28-35°C között szóródott a napi maximum. A július igen meleg, forró hónap lett.

A legmelegebb nap 2007. július 20-a, a léghőmérséklet maximuma elérte 39,9°C-t. Ebben a hónapban az éjszakai minimum nem csökkent 13°C alá.

 

Augusztusban néhány napot leszámítva szintén meleg időjárás uralkodott. Gyakorta 30-35°C közötti idővel. Augusztus 28-tól egy erősebb lehűlés következett be, az átlagos maximum 22-25°C közé mérséklődött. Szeptember 05-én kirívóan hűvös idő köszöntött ránk 11,9°C maximum hőmérséklettel. Az egész hónapot az átlag alatti léghő jellemezte, kivétel szeptember 17-18, amikor 27-29°C-ra kapaszkodott fel a hőmérő higanyszála. Október eleje kellemes időjárást adott, azonban a hó közepétől drasztikusan visszaesett a léghőmérséklet. 16-án 1,5°C minimumot mértünk. Így ez hónap is az átlag alattinak bizonyult. November szintén nem emelkedett ki az átlagból, de jelentős fagy nélkül vészeltük át. December közepéig kedvezően alakult az idő, majd jelentősen visszaesett a felmelegedés. 14-től 31-ig a legmagasabb érték 1°C, 19-e után viszont nem volt pozitív maximum érték! Összességében 2007 eleje és közepe az átlag feletti, a vége átlag alatti hőmérséklettel szolgált.

Csapadék:

A legnagyobb csapadék, mely 1 óra alatt hullt le, 2007. augusztus 08-án volt. Ezen a napon 69,9 mm esett, zúdult a városra, mely komoly gondokat okozott.

Felhőszakadás Felhőszakadás

 

 

A legtöbb csapadék is augusztus hónapban gyűlt össze: 128,4mm. A legkevesebb pedig áprilisban mindössze 0,9mm! Az éves csapadékmennyiség 592,6 mm. Az előző 30 évhez viszonyítva, ez átlag körüli. Az alábbi diagramból jól látszik, hogy elég hektikusan oszlott el ez a mennyiség. Így pl. április gyakorlatilag csapadékmentes, addig a május a második legcsapadékosabb hónap. Ha évszakonként nézzük az adatokat, akkor már ennél kissé árnyaltabb a kép. Viszont az is megállapítható, hogy a tél a legcsapadékszegényebb (100mm alatt), míg a legtöbb eső nyáron esett (közel 200mm). Ez a megállapítás tendenciaszerű. Térségünkben ritkán fordul elő, hogy ne így legyen. A csapadék megjelenési formája szerint, döntő módon eső, zápor volt a jellemző. A téli hónapokban a magas hőmérsékletnek köszönhetően 90% feletti arányban fordult elő a folyékony halmazállapot.

Sajnos ez valószínűleg az éghajlatváltozásnak tudható be, bár erről még mindig megoszlanak a vélemények. Más alkalommal majd visszatérünk erre a kérdésre.

A csapadék egyre erősebb intenzitása, melyet fentebb említettem már, sokkal gyakoribb. Azaz egyre kevesebb a csendes eső, a földeket áztató nyugodt csapadékhullás, inkább a gyors, hirtelen megjelenésű, egyszeri nagycsapadékok dominálnak. Főleg a nyári hónapokban. Az elmúlt években már több alkalommal fordult elő hasonló eset. Gondoljunk csak vissza 2005. augusztus 17-18-i felhőszakadásra, amikor 24 óra alatt közel 100mm eső esett, amely komoly károkat okozott, főleg a csatornarendszer elégtelen levezető-képessége miatt.

 

 

A következő alkalommal folytatjuk visszatekintésünket időjárásunkra. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Valnerovicz Rajmund amatőr meteorológiai megfigyelő

Megjelent a Mezőberényi Hírek havilap 2008. februári számában.