KOMFORT ABC

Mobil Időjárás és Égfigyelő egység

Ezt a rendszert azért állítottam össze, hogy bármikor és bárhol megfigyelhető legyen az időjárás. Segítségével megvalósítható a valódi viharvadászat. Elve: meteorológiai adatok és Web-kamerakép rögzítése, továbbítása és publikációja. Az adatgyűjtés mellett, azonnali adattovábbítás is lehetséges. Laptop és mobil-internet segítségével bárhol-bármikor hozzájuthatunk információkhoz. Figyelhetjük a műholdképeket, radarképeket, számításokat végezhetünk, hogy környezetünkben hol-mikor várható jelentősebb időjárási esemény. Idő és helymeghatározás mellett a terepre a következő kellékek szükségesek:

1 db laptop, nálam Fujitsu Siemens Amilo Pro V3505 notebook

1 db mobil Internet, nálam T-mobil internetkártya

A 3G magában foglalja a jelen és a jövő szolgáltatásait, így az ilyen hálózat használható egyszerű telefonbeszélgetések lebonyolítására és multimédiás alkalmazásokra is, akár áramkör-, akár csomagkapcsolt adatátvitel formájában. A nagy adatátviteli sebességnek köszönhetően sokféle új mobil alkalmazás bevezetését - pl. a videotelefonálás - vagy a már meglévők még jobb használatát teszi lehetővé (pl. vezeték nélküli e-mail letöltés és intenetezés néhány száz kbps, a jövőben néhány Mbps sebességgel).

A 3G Európában az eddig használt legmagasabb GSM frekvenciatartomány (1800MHz) felett, a 2 GHz körüli frekvencisávban működik. A rendszer rádiós interfésze az úgynevezett WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access/ Szélessávú Kódosztásos Rendszer), ami a szórt-spektrumú kommunikáció elvére épül. Ennek lényege, hogy egy mind az adó, mind a vevő által jól ismert kód segítségével "szétszórják" a jel teljesítményét, ami szélessávú és zajszint közeli lesz, így már az említett kóddal és csak azzal az egy kóddal állítható vissza, azaz értelmezhető az eredeti üzenet. A GSM hálózatokkal ellentétben tehát nem egy konkrét frekvenciára és annak környékére összegződik az adó teljesítménye, hanem a teljes sávban szétterülve, egy-egy konkrét frekvencián csak minimális teljesítménysűrűség növekedést okozva biztosítja a kommunikációt. Ezzel az eljárással a nagyobb sávszélességen (5 MHz) nagyobb lehet a hasznos jel átviteli sebessége vagy több, de kisebb sebességet igénylő alkalmazás működhet egyszerre (pl. telefonálás és e-mail letöltés együtt). Az 3G rendszer egy másik sajátossága, hogy egy állomás kiszolgáló területe a kiszolgált ügyfelek számától és az átviteli sebességtől függően változik (ez az ún. "cellalélegzés" jelensége). Amikor tehát sokan használják az adott cellát, akkor az kisebb területre összehúzódik, mérete nem állandó. Az említett kapacitás, illetve a belső terekben (irodaházak, bevásárló központok) sokszor felmerülő plusz igények miatt még fontosabb lesz az ellátás biztosítása. Mivel ez az új rendszer magasabb frekvenciatartományon üzemel (a frekvencia növekedésével romlanak a jelterjedés feltételei), illetve másként reagál a forgalmi csomósodásokra, ezért a megfelelő ellátottság biztosítása érdekében kisebb az állomások közötti távolság, tehát sűrűbb hálózatra van szükség.

A 3G/HSDPA szolgáltatás kültéren és bizonyos esetekben épületen belül is igénybe vehető, annak figyelembevételével, hogy a jel erősségét jelentősen befolyásolja az ablakok közelsége, az épület anyaga (pl. vasbeton, ill. a színezett üveg jelentősen árnyékol), valamint az a tény, hogy az épületek belsejében a földfelszínhez képesti magasságtól-mélységtől függően változik a jel erőssége és így a lefedettség mértéke. A jel terjedését a környező épületek is akadályozhatják. Az aktuális lefedettségi és forgalmi viszonyoknak megfelelően igénybe vehető a 3G/HSDPA szolgáltatás. Az elérhető letöltési sebesség (max. 3Mbps) és az elérhető feltöltési sebesség (max. 350kbps) nagymértékben függ a felhasználó által használt eszköz típusától és beállításától. A hálózatfejlesztés során a 3G/HSDPA szolgáltatás lefedettségi területe időről időre kis mértékben változhat.

1 db kamera, nálam Sony Digital8 DCR-TRV245E

SONY TRV-245E digital8 videókamera Kompakt D8 Handycam beépített lámpával, Steady Shot funkcióval és USB csatlakozási lehetőség képátvitellel

1 db kameratartó, nálam Manfrotto 241V Szívótalpas kameratartó

Sima felületre tapasztható szívótalpas videotartó.
Gépjárműveknél és egyéb ablakoknál ideális.
Maximális terhelhetőség: 3 kg.
Súly: 1,5 kg.

1db Időjárás adatgyűjtő rendszer, nálam WS-2300

1db WS-szenzortartó állvány

1db iránytű

1db vízmérték, nálam Stanley márka

1db soros port-USB átalakító, nálam Conrad USB MODEMKÁBEL RS232

1 db GPS vevő, nálam Garmin GPS 18 USB Deluxe

A csomag a GPS vevőből, az nRoute útvonaltervezőből, valamint a CitySelect térképből áll, mellyel fordulóról-fordulóra, hangutasításokkal navigálhat egészen a kitűzött céljáig. Hasonlóan a Garmin MapSource szoftvereihez, az nRoute is könnyedén kezelhető, melynek köszönhetően Ön minden figyelmét a vezetésnek szentelheti. A program hangos utasításokkal és automata útvonaltervezéssel irányítja bármely kiválasztott címre. A GPS 18 csomag tartalmaz továbbá egy City Select Európa térképet is teljes nyitókóddal (minden terület elérhető). Ezen megtalálhatók az autópályák, főutak, autóutak, melyek tartalmazzák a fordulási szabályokat, egyirányú utcákat, sebességhatárokat és egyéb navigációs információkat. Ugyancsak szerepel több millió Érdekes Pont (POI) is az adatbázisban, melyek kategorizálva vannak, úgymint éttermek, szállás, látványosságok, bevásárlóközpontok, postahivatalok, segélynyújtó létesítmények és egyebek. A GPS 18 tartalmaz egy 12 csatornás, WAAS/EGNOS előkészített, soros vagy USB csatlakozóval szerelt GPS vevőt is. A vevőfej mágneses talapzattal, és mindössze 6 cm-es átmérővel rendelkezik. A GPS 18 egy egyszerű, de kényelmes megoldás a navigációs célok ellátására.

1db Notebook töltő szivargyújtóról, nálam GK-S NOTEBOOK FESZ.ÁTALAKÍTÓ SMP-150 15-24V 150W

Minőségi feszültség-átalakító laptophoz vagy más hasonló készülékhez, amelyet a kocsi szivargyújtójáról működtetnek. Kimenő feszültségként 15-24 V közötti stabilizált feszültségek választhatók. Rövidzár- és túlterhelés elleni védelemmel. Nagy hatékonyság, kis áramfogyasztás jellemzik ezt az értékes készüléket.

1db Sony kameratöltő és WS-2300-as töltő, nálam SMP-20 ADAPTER KIS KÉSZÜLÉKEKHEZ, GÉPKOCSIBA

Kimeneti feszültség 1,5 – 12VDC/1500mA
Bemeneti feszültség 12 VDC
Ideális multimédia készülékekhez az autóban


Az adapter speciálisan a hordozható kis készülékek, digitális kamerák, CD-játszók, TV-k, MP-3 játszók stb. számára lett kialakítva, hogy a berendezéseket az autóban is tudja használni. Hat csatlakozó dugaszt szállítunk a leggyakoribb készülékekhez. Rövidzár- és túlterhelés ellen védett.

Műszaki adatok:

bemeneti feszültség 12 VDC
kimeneti feszültség 1,5/3/4,5/6/7,5/9/12 VDC
kimenő áram 1,5A
méretek: 90x55x25 mm
súly kb. 170 g.

Tartalom: SMP-20 adapter
csatlakozó
(kimeneti) kábel 1,8 m
kisfeszültségű dugasz
(külső átm./belső átm): 3,0/1,0; 3,5/1,4;5,0/2,1; 5,5/2,5; 5,5/1,5
1 db speciális dugasz a Sony-kamerákhoz; használati útmutató.

1db gépjármű, amellyel a helyváltoztatást elvégezhetjük.

Működési elv:

1. Adatgyűjtés

Elindulás előtt kalibráljuk a WS- állomást. Behelyezzük az elemeket, lehetőleg tartós elemet, vagy akkut használjunk, ill. bekészítjük a feszültség-átalakítótöltőket. Megfelelően beállítjuk az értékeket. Majd elindulunk a helyszínre.
A terepen kihelyezzük a WS-2300-as vagy hasonló időjárásgyűjtő egységet egy szétszedhető állványzat segítségével. Elsőként meghatározzuk egy iránytű vagy a GPS segítségével az égtájakat, beállítjuk ennek megfelelően a szenzortartó állványt. Egy vízmértékkel a vízszintet rögzítjük. Összekötjük a WS-t a laptoppal egy sorosport -USB port átalakító segítségével. Előtte már otthon telepítettük az átalakító szoftverét a laptopra. Természetesen minden szükséges szoftvert még otthon telepítsük és teszteljük a rendszer üzemképességét!
Kb. 10 perc elteltével a szenzorok felveszik a terepre jellemző értékeket, ekkor egy új history.dat file-t nyitunk, hogy az adatrögzítés kizárólag az adott térség időjárási viszonyait tükrözzék. A szenzorokból a jel vagy rádiósan vagy vezetéken jut el a WS-központi egységébe, ahol a megjelenítésre és rögzítésre kerül. A laptopra telepített WS-adatkezelő szoftver segítségével további információkat is lekérdezhetünk. Az Időkép Online Automata adatfelküldő programmal a terepen mért adatokat felküldhetjük az Időkép térképeire, így vizuálisan is megjeleníthető a mért érték. Ehhez azonban szükség van egy GPS (helymeghatározás) koordinátára is. A gépjárműben vagy a szabadban elhelyezett GPS vevő segítségével ez a probléma is megoldott. A továbbfejlesztett adatfelküldő szoftver kiolvassa a GPS koordinátákat a készülékből ezáltal az adatok pontosan a helyükre kerülnek a térképeken. Az adatfelküldést mobil-Internettel (NET-kártyával) oldjuk meg. A felküldött adatok gyakoriságát célszerű 1-5 perc között megadni. Figyelni szükséges a térerőre, mivel Magyarország még eléggé szórt lefedettséggel rendelkezik, főleg a nagyvárosoktól távol.

2. Képküldés

A terepen vagy a gépjárműben elhelyezett kamera segítségével képeket rögzíthetünk.
A kamratartó állványt rögzítjük, ha szükséges vízmértékkel beállítjuk.
A kamera akkuját elindulás előtt feltöltjük, ill. bekészítjük a feszültség-átalakítótöltőket.
Összekapcsoljuk a kamrát a laptoppal USB-csatlakozó segítségével, a szükséges szoftvereket még otthon telepítjük és teszteljük. Elindítjuk a kamerát.
A képrögzítés mellett a Webcam Publisher program segítségével élő képeket jutathatunk föl a Viharvadász oldalra. A képfelküldés szintén mobil-Internet (NET-kártyával) oldjuk meg. Ajánlott a 1 percenkénti vagy ennél nagyobb időközönkénti feltöltés, a viszonylag lassú NET-kapcsolat miatt. Ne próbálkozzunk 1 perc alatti időintervallumokkal, mert a NET- lassúsága miatt leáll a feltöltés, esetleg kifagy a program. Ne próbálkozzunk nagyméretű kép feltöltésével nagyvárostól távol, mert szintén leáll a feltöltés vagy kifagy a program, 640x480 képméret ajánlott. Gyorsuló internetkapcsolat esetén növelhető a képméret vagy a feltöltés gyakorisága.

3. Biztonságos működés

Egy laptop, kamera, de bármely elektromos eszköz akkumlátora véges energiát szolgáltat. Így feltétlen szükséges beszerezni olyan feszültség átalakító eszközöket, amelyek folyamatosan biztosítják a töltést, áramellátást. A gépjárműben kialakított "szivargyújtóról" ez a probléma megoldott, így az eszközök biztonságosan működhetnek időkorlát nélkül.


Szoftverek elérhetősége:

Sony kamerakép felküldéséhez: Webcam Publisher elérhető a www.viharvadasz.hu -n,

Időkép Online Automata program elérhető a www.idokep.hu -n

WS2300 adatkezelő program elérhető a Heavyweather honlapján.

GPS útvonaltervező program elérhető a Garmin honlapján.


Eszközök elérhetősége (csak példák):

T-mobil internetkártya

Sony Digital8 DCR-TRV245E

Manfrotto 241V Szívótalpas kameratartó

Iránytű

Vízmérték

Soros port-USB átalakító, Conrad USB MODEMKÁBEL RS232

GPS vevő, Garmin GPS 18 USB Deluxe

Notebook töltő szivargyújtóról, GK-S NOTEBOOK FESZ.ÁTALAKÍTÓ SMP-150 15-24V 150W

Sony kameratöltő és WS-2300-as töltő, SMP-20 ADAPTER KIS KÉSZÜLÉKEKHEZ, GÉPKOCSIBA

Szenzortartó állvány, magunk is elkészíthetjük.
3 tüskéből álló láb, egy főoszlop, melynek tetején bilinccsel rögzítjük a szélmérőt.
Egy keresztrudazaton, 2m-magasságban egyik oldalt az esőmérőt, a másik oldalt a kültéri dokkoló egységet helyezzük el.

Források:
http://www.conrad.hu
http://www.garmin.hu
http://www.codra.hu
http://www.t-mobile.hu
http://www.heavyweather.com
http://www.edigital.hu

Összeállította: Valnerovicz Rajmund