KOMFORT ABC

Bemutatkozás

Sziasztok!Molnár Dávid vagyok 20 éves hallgató Nyíregyházán, a közlekedésmérnöki szakon, rendkívül érdekel a repülés és jelenleg is Makláron vitorlázórepülök. Hamarosan "D" vizsgás növendék leszek és, hogy ne rögtön a közepébe vágjak a dolgoknak, néhány információt elmondanék arról, hogy kinek érdemes vitorlázórepülni.

Biztos van a társadalomnak egy olyan szűk rétege, akit nemcsak a kocsik és motorok, hanem a repülők is érdekelnek. Általában ezeknek, az embereknek nincsenek millióik, hogy motorosgépekkel repüljenek, így nem marad más, mint a vitorlázórepülés, halkan hozzáteszem, hogy vitorlázórepülés sokkal izgalmasabb, mint a motoros hisz ott csak be kell "szúrni" a gázt és a gép addig megy, míg van üzemanyag. A vitorlázórepülés ennél kicsit összetettebb, hisz ott nincs motor, ami állandó vonóerőt biztosít. Ahhoz hogy a gép a levegőben maradjon, meg kell találnunk a feláramlásokat ún. termikeket. Tehát itt sok dologtól függ a levegőben maradás (időjárás, pilóta tudása)

Szóval, aki szeretne vitorlázórepülni annak nem árt néhány dolgot tudni. Erről beszélnék most röviden. Tehát a vitorlázórepülés több vizsgaszintből áll. Első körben a növendék megtanulja irányítani a gépet , felszállni, leszállni vele, különböző veszélyes helyzeteket felismerni és megoldani. A vizsgát az első egyedül repülés zárja, ami 4-5 perc, hiszen a növendék még 5 percnél tovább repülni nem tud, ugyanis a termiket még nem tudja megfogni. A "B" vizsgáig azaz az első egyedül repülésig kb. 60felszállást hajt végre a növendék ami árban egy jogosítvány árával azonos(~80.000Ft). Azt azonban ne felejtsük el ,hogy tankönyveket kell venni orvosira kell menni ami 20.000Ft körül van.

A következő vizsga a "C" vizsga ahol már termikelés lesz a vizsga feladat, de még csak 15 percet kell a levegőben maradni. A vizsgáig a növendék megtanulni termikelni azaz a feláramló levegőt megkeresni és azzal együtt kiemelkedni. Erre körülbelül fele annyi összeg lesz szükséges, mint a "B"- vizsgánál, mivel ~30-40 felszállást kell végrehajtani.

A "C" vizsga után már komolyabb és izgalmasabb feladatok következnek, mivel itt már nem 4-5 perceket repül a növendék, hanem jóval többet. 30perc, 1 óra, 3 óra. Itt persze előtérbe kerül már az időjárás is hiszen iskolaköröket lehet repülni este és reggel is, viszont 3 órát már csak igazán jó időbe lehet repülni. Ezután következik a "D" vizsga, ami már igen komoly és összetett vizsgafeladat. Először egyhuzamban kell megrepülni az 5 órát, amihez már nagyon jó idő kell, de van hogy az idő megfelel csak a növendék nem bírja, tudni kell, hogy ez rendkívül fárasztó fizikailag és szellemileg is. Ezt tapasztalatból mondom, mivel a napokban repültem meg végre én is ezt a feladatot (2 éve próbálom megrepülni). 5 órát kell végigülni, és mivel egy kabinban van az ember bekötve ernyővel a hátán nem is lehet nagyon mocorogni, ráadásul sok esetben nincs a pilótánál rádió, hogy kommunikálhasson a többi pilótával. Így gyakorlatilag síri csend van, na jó azt azért nem , de a menetszélen kívül mást nem hallani. Ha az 5 óra megvan következik az 50km-es táv. Erről még nem tudok nyilatkozni, hogy milyen, de ígérem amint meglesz hamarosan beszámolok arról is. Ezek után van lehetőség megcsinálni a vontathatóit ami azt jelenti hogy ne csőröljenek, hanem egy motoros gép húzzon fel a magasba. Ez az ami kicsit drága mert, ez közel 100-120eFt. Ha ezek megvannak, akkor kell tenni egy hatósági vizsgát és kaphatja meg a növendék a hivatalos szakszolgálati engedélyt. Innentől már pilóta és nem növendék az illető. Ezenfelül még vannak különböző vizsgák, amik a magasság és táv függvényei, mint például az "E" vizsga ami 300km-es táv vagy az "F" vizsga ami 500km-es táv. Persze ezek még önmagukban kevesek ,mert van egy bizonyos magasság is, amit el kell érni a vizsga szint teljesítéshez.

Röviden kb. erről szól a vitorlázórepülés, számomra szabadság és kikapcsolódás, még akkor is ha nem repülök ,csak a gépek közelében vagyok.

Rovatvezető: Molnár Dávid


Hozzászólások
 
t0gkQT3Y
4/4
2016-05-25 07:04:58

So true. Honesty and everything receingzod.


3/4
2015-07-01 16:43:01


Grünwald Ferenc
2/4
2012-06-04 21:19:25

email címem lemaradt grunpapa@biskola.hu


Grünwald Ferenc
1/4
2012-06-04 21:18:29

A hatósági vizsga kérdései megtalálhatók valahol?


 
Neved:
 
Üzeneted: