KOMFORT ABC

Masszírozás

A masszírozás az emberiség gyógyítására szolgál. A gyógyítás egyik legősibb módja. Ősi, ösztönös művelet. Erő behatásával befolyásoljuk a szervezet működését. Hatására változások jönnek létre a szervezetben. Tapintó kezünk észleli az elváltozásokat, az izom tónusait, izom-összehúzódásokat, inak zsugorodását, csomókat és, hogy le van-e tapadva az izom.

Napjainkban kiemelt jelentősége van a masszírozásnak. Sérülések, balesetek, mozgásszervi megbetegedések és a mozgásszegény életmód magukkal hozzák a masszírozás iránti igény növekedését. Alkalmazhatjuk egészséges embereknél frissítő célzattal, a testmozgás pótlására, sportolóknál a sporttevékenység fokozására, betegek gyógyítására.

Ezen kívül belgyógyászati betegségeknél: Egyes szívbetegségeknél, emésztőszervi betegségeknél, fejfájásnál, vérkeringési zavaroknál. Bénulás, izomsorvadásokkal járó betegségeknél.
Csonttörések, ficamok, rándulások, izomszakadások utókezelésére is alkalmazzuk. A masszázs élénkíti a vérkeringést, az erekből a vért a szív felé hajtja. Befolyásolni lehet a sejtek és a szövetek működését, javul a sejtek anyagcseréje és vérellátása. Dörzsöléssel a bőr felső elhalt hámrétegei eltávolításra kerülnek. A bőrfelszín megtisztul, regenerálódik. Nemcsak a bőr hámja, hanem a mélyebben fekvő szövetek is erősödnek. Fokozódik a bőr alatti kötőszövet, izomzat tápanyagellátása, nedvkeringése. Befolyásolni lehet a nyirokkeringés működését is. Javíthatjuk az izmok funkcióit, rugalmasságát. Az izmokban lévő fáradságérzést a masszázs megszünteti.
A masszírozás része a kimozgatás is. A kimozgatás a korlátozott izületek izmainak lazítását, inak nyújtását célozza. A masszírozás nem alkalmazható lázas betegeknél, menstruáció első napjaiban, vérzékenységgel járó betegeknél, amely a bőr alatti kékes foltok alakjában mutatkozik meg. Fertőző betegeknél, bőrbetegségeknél, rosszindulatú daganatos betegeknél és has masszázst terhesség esetén.

Masszázs típusai:

-Svéd masszázs: Minden masszázs alapja, a fogások a svéd masszázs alapfogásaiból lettek bevezetve. Alapfogások: Simítás, dörzsölés, gyúrás, rezegtetés-vibráció, ütögetés.

-Gyógymasszázs: Gyógyító célzattal, szigorú orvosi előírás alapján.

-Sportmasszázs: Sportolóknál végezzük bemelegítésnél, edzések, és versenyek után gyorsítja a fáradság megszüntetését, elősegíti a teljesítmény fokozását, javítja az erőnléti állapotot.

-Frissítő masszázs: Keveset mozgó embereknél végezzük. Csökkenti a fáradságot, jó közérzetet nyújt. Ülő foglalkozásúaknak nagyon előnyös.

-Diagnosztikus masszázs: Célja a beteg állapotáról történő tájékozódás.

Rovatvezető: Szilágyiné Horváth Noémi EleonóraHozzászólások
 
Kata
5/5
2007-09-14 11:20:48

Kedves masszázs-specialisták!

Most derült ki a nővéremről, hogy valószínűleg sokízületi gyulladása van, azaz PCP-s. Utánanéztem, hogy a masszázs, gyógytorna stb. javíthatja a beteg állapotát, illetve lassíthatja a betegség folyamatát. Milyen típusú masszázs ajánlott ilyen betegségnél, illetve van-e erre valamilyen eszköz, amellyel otthon is végezhető lenne?
előre is köszönettel, Kata


Nori
4/5
2007-07-16 10:27:58

Kedves Mariann!

Kérdésedre az alábbiakat válaszolom:
Aminél még alkalmazható a masszázs:
-szívkoszorú-érszűkület,
-szívritmuszavarnál is alkalmazható

Javallott az egyéb esetekben orvos tanácsát kikérni.

Remélem válaszom kielégítő volt. Amennyiben további kérdésed lenne, azt itt nyugodtan felteheted!

Üdvözlettel: Noémi


Mariann
3/5
2007-07-16 08:25:55

Kedves Eleonóra!

Köszönöm válaszod.
Milyen típusú szívbetegség az, amire még alkalmazható a masszázs orvosi engedély nélkül? Ritmuszavar?

Egyszer szívesen kipróbálnám a masszázst, rámférne egy lazítás...:)


Eleonóra
2/5
2007-07-15 18:46:03

Kedves Mariann!

Kérdéseidre az alább válaszolok:
Fejfájásra pozitívan hat a masszírozás, bárhol, bármikor alkalmazható.
A szívbetegségeknél már más a helyzet, minden esetben ki kell kérni az orvos véleményét, sőt egyes esetekben csak orvosi engedéllyel szabad masszíroztatni.
Szívmasszázs: Nyomás a vért a szív felé hajtja.
A vérnek a szív felé való áramlása felgyorsul, ami a szív tehermentesítését eredményezi.
Összehúzódásainak száma csökken, de az összehúzódások erőteljesebbé válnak.
Növeli a szívizom erejét.

Remélem kielégítő a válaszom.
Ha további kérdésed van, akkor nyugodtan tedd fel!
Üdvözlettel: Eleonóra


Mariann
1/5
2007-07-04 09:11:14

Nem is gondoltam volna, hogy ennyi mindenre jó a masszázs.
Különösen érdekelne a gyógyászati masszázs. Konkrétan fejfájásra és a szívbetegségekre történő masszázs.
Hogy lehet ezt masszázzsal kezelni?
Hogyan történik és csak orvosi engedéllyel lehet alkalmazni?


 
Neved:
 
Üzeneted: