KOMFORT ABC

Hagymások ápolása nyáron

Ki ne szeretné a hagymás virágokat, amelyek a tavaszt hozzák. A viszonylag hosszú tél után már mindenki vágyik egy kis színre és ezt elsőként a hagymások biztosítják. Jobb lesz az emberek hangulata is, ha látják virágozni a virágokat, tudják, hogy közeleg a jó idő. Azonban ilyenkor, amikor hőrekordot dönt a hőmérséklet, ki gondol ezekre, a dolgokra. Pedig kellene, mert ha nem ápoljuk kellően hagymás növényeinket, nem várhatjuk tavaszzal a gyönyörű virágokat.

Hagymák felszedése

Fontos, hogy a hagymákat fel kell szedni, általában háromévente, ha már túl sűrűn állnak. Ez a sűrűség gátolja a hagymák tökéletes fejlődését. A kis hagymák körülveszik az anyahagymákat így gátolva fejlődésüket.
Ezért szedjük fel a hagymákat, ha lehet már virágzás után. Közvetlenül a virágzás után a hagymában olyan folyamatok kezdődnek, amelyek arra irányulnak, hogy elegendő tápanyagot biztosítsanak az új virágnak a következő évre. Ha még nem tette meg még nem késő szedje fel most.
A hagymákat jó mélyen ássa ki, hogy meg ne sértse őket, majd tisztítsa le a szennyeződésektől, a földtől és az elszárad sérült levelektől. Ha felszedtük a hagymákat, tároljuk őket. Van, hogy elkorcsosul a növény zöldje, a virágok pedig aprók, vagy teljesen eltűnnek. Ilyenkor általában a hagymalégy lárvája a hibás. Megoldás, a hagymát kiásni és két napra vízbe áztatni. Ezt a lárvák nem bírják. Gyorsabb, ha a hagymát két órára 43-44 C°-os vízbe helyezzük. Ettől a kártevő elpusztul, de a hagyma nem károsodik. Ugyan ebben az évben már nem virágzik, de jövőre újból életre kel. Ha lehet a hagymákat hűvös száraz sötét helyen, tároljuk egészen az ültetésig. A következő fajták könnyen kiszáradnak: Allium ursinum (medvehagyma), Eranthis (téltemető), Galanthus (hóvirág) és Leucojum vernum (tavaszi tőzike). Ezeket homokba tároljuk.

Talajelőkészítés

Az ültetés már agusztustól kezdődhet így siessen a talajt előkészíteni. Lazítsa fel a talajt legalább 25 cm mélyen. Tápanyag utánpótlás érdekében juttasson a talajba természetes trágyát, komposztot vagy szárított tehéntrágyát, de akár műtrágyát is. Utóbbi esetben olyan szerről van szó, amely a nitrogén, foszfor és kálium kiegyensúlyozott kombinációját képezi. Legismertebb hagymásaink a tulipán, nárcisz, crocus, jácint, hóvirág.A példaként megjelenített képek illusztrációk, forrás: Google kereső.

Rovatvezető: Jozaf Barbara


Hozzászólások
 
Barnabás
6/6
2015-05-14 14:46:03

Kedves Barbara!
Teljesen laikusként feltehetnék pár kérdést? :)
Teleltetésnél,átültetésnél mennyire kell vigyázni a gyökerekre?
Cserépben, szobában tartva, miután elvirágzott és elszáradtak a levelek, kell-e öntözni, hogy a hagyma "feltöltse" magát tápanyaggal?
Kis cserépben, összezsúfolt, rossz kondíciójú hagymákat, összekuszált gyökérzettel, hogy a legoptimálisabb szétültetni? (még vannak levelei,de fényhiányos volt és elfogyott a talajból a tápanyag)
Válaszát előre is köszönöm!


5/6
2012-02-11 12:48:41


Lakatos Karcsi
4/6
2012-02-11 11:40:11

Kedves Barbara!
Mitől van az, hogy egyes jácintok illatosak, mások meg nem?

Köszönöm a választ előre is.


Jozaf Barbara
3/6
2011-04-05 15:59:18

Kedves Panni!
Köszönöm a kérdésed, szívesen válaszolok. Ha szétülteted a hagymákat és adsz neki egy kis komplex trágyát (nitrogén, foszfor, kálium), akkor nagy valószínűséggel újból tömött virágban fognak nyílni. Nem biztos, hogy minden hagyma egyből dús virágokat hoz, de második évben már elég fejlettek a hagymák ahhoz, hogy dús virágokat hozzanak. Javaslom a szarvasmarha trágyát, de a műtrágya is jó. Üdvözlettel!


Panni
2/6
2011-04-01 20:49:35

Kedves Barbara! Nem tudom lehet-e kérdezni is?Azt szeretném megtudni,hogy egy dúsan virágzó jácint miért kezd el pár év múlva ritka virágokat hozni?Ez is a sűrűn növő hagymák eredménye?Ha szétültetem újra tömötten fog virágozni?Köszönöm ha válaszolsz.


Hart
1/6
2009-05-22 22:13:15


 
Neved:
 
Üzeneted: