KOMFORT ABC

Gyógynövények sokoldalúsága

Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, melyek különböző módon alkalmazva (pakolásként, tea-, krém- vagy esszencia formájában) jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Gyógynövény nem csak az lehet, amit kifejezetten erre a célra termesztenek, olykor a gyomnak nevezett gazok között is találhatunk a szervezet számára értékes gyógynövényeket (pl. tyúkhúr).

Története:

A gyógyhatását már az ókorban is használták. Először a rómaiak termesztették. Míg nem terjedt el az orvostudomány egészen addig a gyógynövényekkel próbáltak gyógyítani. Később az orvostudomány elterjedésével visszaszorultak ezek a növények. Újabb fellendülése akkor mutatkozott, amikor az emberek az egészséges életmódot részesítették előnyben.
Mint már azt tapasztalhattuk is, akár merre megyünk a gyógynövényekkel mindenütt találkozhatunk: az utcán, a parkokban, erdőben, mezőkön és az udvarunkon is. Annak ellenére, hogy sokan észre sem veszik ezeket, a növényeket a hétköznapokban fontos szerepet töltenek és tölthetnek be mindenki életében.

Magyarországi helyzete:

Magyarország gyógynövényekben gazdag ország ez azért alakulhatott ki, mert a gyógynövények számára a klíma megfelelő. Magyarországon először 1915-ben gyűjtöttek termesztés és kutatás céljából gyógynövényeket. Mára már a vadon termő gyógynövényeket túlnőtték a termesztett gyógynövények. Ma Magyarországon kiváló természeti adottságok mellett 45-50ezer hektáron, termesztenek gyógynövényeket (ezen belül 25ezer hektáron mustárt, 10ezer hektáron koriandert, 15-18ezer hektáron mákot) kiváló minőségben. Európában 660 gyógy- és fűszernövény honos, hazánkban 330 gyógyhatású fajt tartanak számon. Ebből 30 faj vált veszélyeztetetté. (Az EU a vad fajokat A-D listába sorolja, kereskedelmüket korlátozva védi a gyűjtött veszélyeztetett vad fajokat). A termesztett és gyűjtött drog mennyisége közel 50 ezer tonna, melynek 60-70 százalékát külföldön értékesítik. Az ágazat becsült termelési értéke 12-15 milliárd forint, amely feldolgozva ennek a többszöröse!
Magyarország gyógynövénytermelő és -exportáló nagyhatalom volt régebben, de ez a pozíciója az utóbbi években meggyengült. A termelést és gyűjtést szervező nagy cégek legtöbbje meggyengült vagy teljesen eltűnt. Egyedül a Herbária és a rendszerváltás után létrejött Naturland pozíciója erős a piacon, a Herbária főként Németországba és Japánba, a Naturland a környező országokba exportál.

Gyógynövények díszítőértéke

Amellett, hogy díszítő értéke esztétikai látványt és kellemes illatot nyújt, megnyugvással tölti el az embert ezért is, használják városok díszítésére. Leggyakrabban használt díszítő értékű gyógynövényünk a levendula, amelynek levélkivonata és illóolaja gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Gyógynövények gyógyhatása

Gyulladáscsökkentő hatásuk révén kiválóan alkalmasak különféle izületi fájdalmak enyhítésére, némelyek viszont antiszeptikus hatásuk révén baktériumölők (boróka illóolaja).
A gyógyhatású növények nem helyettesítik a gyógyszereket csak enyhébb panaszokra, és gyógyszer kiegészítésként javaslom.
Alkoloidok: Általában bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő hatásúak (anyarozs, beléndek, fecskefű, mákgubó, maszlag, nadragulya, őszi kikerics).
Cserzőanyagok: bélhurut oldására és vérzéscsillapításra használják (tölgy, nyír, vadgesztenye).
Glikozidok: Szívműködést szabályzó, izzasztó, vizelet elhajtó, hashajtóhatású anyagok (gyűszűvirág, tavaszi hérics, gyöngyviráglevél).
Illóolajok: Emésztést serkentő, gyulladást gátló, ízesítő hatásúak (ánizs, borsmenta, cickafark, édeskömény, fodormenta, kakukkfű, kamilla, koriander, zsálya).
Keserűanyagok: Emésztést serkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatásúak (benedekfű, ezerjófű, fehér üröm, kálmosgyökér, tárnicsgyökér).
Szaponinok: Nyálkaoldó, felszívódást elősegítő, köptető hatású anyagok (iglicgyökér, kankalingyökér, szappangyökér).
Szénhidrátok: Gyulladást csökkentő és bevonóanyagok (bodza, édesgyökér, gyermekláncfű, hársfavirág, papsajt, zilizgyökér).
Vitaminok: A-vitamin a sárgarépa és csonthéjas gyümölcsök, B-vitamin a gabona magvak, C-vitamin a friss gyümölcsök, csipkebogyó, paprika, E-vitamin a gabonafélék csíraolajából nyerünk.

Aktualitását tekintve a júliusi gyógynövények és azok jellemzői láthatók a továbbiakban.

Cickafark

A cickafarkfű botanikai neve Achillea millefolium és a fészkesvirágzatúak (Asteraceae = Compositae) családjába tartozik. A Millefolium szó a legfinomabban osztott levelekre utal, amelyek úgy néznek ki, mintha "ezren" lennének.
Sokszor még a gyógynövényekben szegény házi patikákból sem hiányzik a cickafarkfűtea. A tudományos álláspont a cickafarkfüvet étvágytalanság, enyhe görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál ajánlja. A cickafarkfű különösen a változás éveiben segít a nyugalom és a lazítás eléréséhez, de idegességre és alvászavar kúrálására is alkalmas. A cickafarkfüvet orvosi cickafark, egérfarkúfű, ezerlevelűfű néven is ismert, és itt-ott "jánosfű". Ezt a népi nevet sok erős illatú vagy Szent János napja (június 24.) körül virágzó gyógynövény viseli.
A cickafarkfüvet gyakran megtaláljuk réteken, de utak mentén, lejtőkön és pusztákon is. 20-40 cm, néha akár 60 cm magasra is megnő, az egyenes száron erősen szeldelt levelek és a szár végén fürtös álernyőben álló fehér, néha vöröses virágok vannak. A növény júniustól késő őszig virágzik. Egész Európában otthon van, nagyon igénytelen, és a hőséget épp úgy elviseli, mint a hideget; csak a nagyon nedves helyeket kerüli.

Citromfű

A citromfüvet latin neve Melissa officinalis a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának is hívja.
A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Ehhez jön még a citromfű illóolaja, ami baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A hivatalos orvoslás a citromfű alkalmazását a következő területeken javallja: idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság.
A citromfű sok más gyógynövénnyel együtt (pl. menta és kakukkfű) az ajakosvirágúak családjába (Laminaceae = Labiatae) tartozik. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át nyugat-európai kolostorkertjeikbe. Az ültetvényeken kívül, szabadon a citromfű Európában nemigen található meg. A gyógyászatilag használt citromfűlevél ültetvényekről származik. A spanyol citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat. Az erősen szétágazó citromfűcserje 30-70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak, nyelük kb. 2 cm hosszú, virágai álörvökben állnak, kicsinyek, pártájuk fehér. Virágzásának ideje július-augusztusra esik

Csalán

Bizonyára nincs olyan ember, akit még nem csípett meg a csalán, hiszen az árvacsalán (Urtica urens) és a nagy csalán (Urtica dioica) igen gyakoriak nálunk. Kertekben, omladékokon, kerítések és sövények mentén, azaz mindenütt van csalán.
A gyógyászatban mindkét faj levelét, hajtását, gyökerét felhasználhatjuk. A tudományos álláspont általában csak a csalán vizeletképzést, serkentő tulajdonságát és a vizelési zavarok kezelésében való hatásosságát ismeri el. A csalán a vértisztításhoz, a bőrtisztátalanságok és a legkülönfélébb eredetű reumatikus panaszok kezelésére is sikerrel alkalmazható. Ezeket, a tapasztalatokat a természetgyógyászatban jártas orvosok megerősíthetik. A csalánvesszőt isiász és lumbágó elleni hatásos szerként is javasolják. A kezeléshez össze kell szedni egy csokor friss csalánhajtást (célszerű a nagy csalánból), majd a fájdalmas testrészt és annak környékét meg kell vele csapkodni. Ezt, három egymást követő napon megismételjük. Három nap szünet után újból kezdhetjük az eljárást.
A csalán magjait idős emberek erősítőszerként fogyasztják. A csalán levele pedig nemcsak vértisztító, hanem a hasnyálmirigy jótékony szabályozója is. Mint azt többször is hangsúlyozták, diabetes (cukorbetegség) esetében a csalán nem hatásos szer

Csipkebogyó

A vadrózsát csipkerózsának, gyepűrózsának, ebrózsának is nevezik, a botanikusok pedig Rosa canina néven emlegetik. A vadrózsa közismert és sok fajtában, színben pompázó dísznövényünk, a rózsa őse. A vadrózsára erdőszélen, mezsgyén, bozótosban és sövényesben; napos pusztákon és töltéseken akadhatunk rá. Csak ritkán növekszik 2,5 méternél magasabbra. A törzset és az ágakat durva tüskék borítják; páratlanul szárnyalt levelei az alapjukon kétoldalt kis pálhalevelekkel indulnak és 5-7 levélkéből összetettek. A világos rózsaszín virágok júniusban vagy júliusban nyílnak, nem tömöttek, szinte szagtalanok. A húsos vacokból keletkezik az érett állapotban fénylő, piros csipkebogyó, amelynek belsejében több kőkemény aszmagtermés (mag) található. A magokat szúrós hegyű szőrök viszketőpor veszik körül.
A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványianyag- és nyomelem tartalma miatt használjuk. A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, télen pedig forrón fogyasztandó.
A csipkebogyó sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják. Lázas gyermekeknek ízleni szokott a csipkebogyótea, tisztán vagy mézzel édesítve. Specifikus hatásokat eddig nem tudtak kimutatni, bár enyhe hashajtó hatású, amit a gyümölcssav okoz, és a magoknak enyhe vizelethajtó hatása van. Közkedvelt még a túlérett csipkebogyóból készült lekvár (hecsedli) is. Étvágygerjesztő hatású, a reggeli "falatozást" segíti. Egyes vidékeken palacsintát is töltenek vele.
Azok a teabarátok, akik szívesen szedik és készítik maguk a teájuk alapanyagát, gyakran kérdezik, hogy másfajta rózsák termései is felhasználhatók-e a teákhoz. Alapjában véve igen, de az illatos rózsák terméseit ne használjuk, mert néhány esetben allergiás reakciót váltottak ki.

Kamilla (orvosi székfű)

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó orvosi székfű vagy kamilla régóta ismert és használt, enyhe hatású, egyéves, lágyszárú, bolyhos levelű gyógynövény. Június végére beérő és júliusban végig pompázó virágainak közepe sárga, a szirmai pedig fehérek. Anyafű, katóka, pipiske, szikfű, szüzek anyja, papvirágfű néven is ismert

A kamilla illóolaja hivatalosan szerepel az érvényben lévő VII. Magyar Gyógyszerkönyvben. A szárított kamillavirág tehát a patikában is megvehető, de magunk is termeszthetjük.

A növény megterem vadon, utak mentén, még a szikes talajon is megél, jól viseli a tűző napot és a szárazságot. Termesztve is sokfelé megtalálhatjuk, ilyenkor a nemesített fajtáját ültetik. A vadon termett kamillát akkor kell gyűjteni, amikor a fehér nyelves virágszirmai vízszintesen állnak, mert ekkortájt lehet megkülönböztetni a hasonló virágú növényektől. Ha a virágvackot szétmorzsoljuk, az jellegzetes kamazulén illatot áraszt. Angliában máig használják a házikertekben, mert sok rovart elriaszt. Egyes megfigyelések szerint a kamilla mellett élő növények egészségesebbek.

Hazánkban sok ember megélhetését biztosítja a kamilla termesztése, hiszen a kamillából gyógyszert és különféle kozmetikumokat állítanak elő. Hatóanyaga a sárgászöld színű, gyulladásgátló hatású chamazulén (kamazulén), valamint a szaponinok.

A kamilla felhasználásának egyik legegyszerűbb módja, ha teát készítünk belőle. A tea felhasználható belsőleg, emésztési bajokban, görcsökben. Szájüreg-, fogíny- és torokgyulladásnál kamillatea forrázattal naponta többször érdemes öblögetni. Kisgyermeknél szélhajtó, és felnőttek is fogyasztják, ugyanis gátolja a gyógyult gyomorfekély kiújulását. Emellett kellemes illata miatt a megszokott tea helyettesítésére is használhatjuk. Külsőleg, töményebb forrázatával a bőrt lehet borogatni, hörghurutban pedig gőzeit lélegezzük be (inhaláció). Az inhalálást naponta háromszor ajánlatos ismételni. A kúra során a forró gőzök felszakítják a köhögést, elfolyósítják a makacs váladékot. A kamillának nincs ismert mellékhatása. A növényt a szépségápolásban is gyakran használják, mert csökkenti a bőr szárazságát, viszketését, gyulladtságát, növeli az erek rugalmasságát.

A kamilla illóolajat a kamillavirág minél kevesebb szárrésszel gyűjtött teljes virágzatából vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj sötétkék színű, kesernyés ízű, illata édeskés. Az illóolajnak és az illóolajban gazdag szeszes-vizes kivonatoknak mikrobaölő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó hatásuk van. Az emésztőrendszer gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, ill. annak főbb alkotórészeit, tartalmazó készítményeket (instant teákat, emésztésjavító tablettákat, tinktúrákat) használnak. A kamilla illóolaj alkalmazása biztonságos, de a növény szeszkviterpén-lakton vegyületeire érzékeny személyeknél allergiás reakciók (bőrgyulladások) fordulhatnak elő.

A galagonya

Az ókorban galagonyagallyat égettek házasságkötéskor, a növény fehér virága később menyasszonyi dísz lett. A galagonya virága jelképezte a keresztény hagyományban Mária szüzességét. Angol hagyomány szerint, ha Szent Iván-napján vagy Mindenszentekkor galagonyabokor alá ülünk, tündérvarázslatban lesz részünk.

A galagonya a fokhagyma mellett talán a másik olyan gyógynövény, amelynek hatását kísérletes adatok igazolják, és talán ez a legértékesebb és leghasznosabb hazai termesztésű természetes gyógyszer. A növény egy gyakori cserje (esetleg 5-6 méteres fácska), hosszú tövisekkel. Szárazságtűrő, cserjésekben, lombos erdőkben, kerítések mentén a dombvidéki és a hegyvidéki részeken egyaránt előfordul. A rózsafélék családján belül az almafélék alcsaládjába több galagonyafaj tartozik, amelyek közül az egybibés galagonya a legismertebb, legigénytelenebb fajta. Nevét onnan kapta, hogy virágában csak egy termőt - egy bibét találunk. Májusban virágzik, fehér virága őszre érik skarlátvörös terméssé. Apró fehér virágait, a hajtásvégek leveleit és bogyótermését gyűjtik. Virágját teljes virágzásban kell szedni, ha mi magunk szeretnénk majd teát főzni belőle.

Régóta ismeretes, hogy a galagonya hatóanyagai csökkentik - ha nem is közvetlenül - a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, megakadályozzák, hogy koleszterin rakódjon az érfalra, s ritkítják a szívtáji szorító fájdalommal járó rohamokat is. Magas vérnyomásnál fokhagymával kombinálva, valamint stressz okozta szívdobogás oldására, adják.

A növény nem mérgező, mellékhatásait nem mutatták ki. Mivel azonban hatóanyagai nem gyenge, hanem valódi erélyes hatással bírnak, az orvosi tanács itt is nélkülözhetetlen, hiszen alkalmazása egyes gyógyszerek hatását erősítheti, módosíthatja. Szedése semmilyen gyógyszer hatását nem helyettesíti, csak kiegészítheti azt. Ne magunk szedjük, hanem inkább a pontos és hatásosan adagolható teadrogot, vagy valamely koncentrátumot használjuk. A tiszta tea általában napi két teáskanálnyi adag esetében hatásos, amit forrázunk, majd kicsit áztatjuk. Hatása nem azonnali, hanem mintegy két hét után érzékelhető, ennyi idő szükséges, hogy biológiailag aktív vegyületei kellő töménységben koncentrálódjanak a szövetekben.

A borsosmenta (borsmenta) és a fodormenta

Az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó menta (Mentha) nemzetségben 10 alapfaj és 4 állandósult hibrid fordul elő Európában, ezek nagy része hazánkban is megtalálható. A menták nagyon könnyen kereszteződnek, és igen alakgazdagok a természetben. Rendszerint erős aromájú növények, dörzsölésre jellegzetes illatot árasztanak. A hazánkban legismertebb és legkeresettebb faj a borsosmenta és a fodormenta, ezek könnyen termeszthető, lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő és szaporodó, évelő élvezeti és gyógynövények. Mindkét menta esetében a megszárított virágzó hajtások, levelek, valamint a hajtásból nyert illóolaj képezi a drogot. A borsos mentát már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték.
A borsosmenta szára gyengén szőrös, levelei vöröses zöldek, fűrészelt szélűek. Júniustól szeptemberig virágzik, ekkor gyűjtik levelét vagy az egész növényt. Felhasználhatjuk a növény egész föld feletti részét, vagy csak a levelét, kivont olaját. A borsosmenta fő hatóanyaga a mentol és annak észtere, a mentil-acetát, amely fokozza az epetermelést, gyulladáscsökkentő, enyhe görcsoldó- és izomlazító hatású. Teaként fogyasztva hányáscsillapító, kellemesen hűtő hatású, enyhíti a gyomor és bél görcseit. A levelekből készült tea emésztési zavaroknál, a máj és epeutak megbetegedésében is nagy segítséget nyújt. Egy kávéskanálnyi frissen összezúzott mentalevelet forrázzunk le 2-2,5 dl forró vízzel, majd lefedve 10-15 percig hagyjuk állni. Abban az esetben, ha a tea hatására hasmenés lépne fel, azt epeömlés okozza, ekkor a teafogyasztást abba kell hagyni mindaddig, míg a hasmenés elmúlik. Gyomor- és bélgörcsökre is használhatjuk a mentateát. Ilyenkor este és reggel fogyasszunk belőle 1-1 csészényit. Gyógyfürdőhöz használhatunk friss vagy szárított mentával telt vászonzacskót, tömény főzetet, illetve illóolajat is. A növénnyel megtöltött vászonzacskót lógassuk a vízbe, míg a főzetet és illóolajokat öntsük a vízhez. A borsos menta frissítő, élénkítő és bőrtisztító hatóanyagai a légutakon és a bőr kitágult pórusain át szívódnak fel. Elsősorban legyengült, kimerült személyeknek ajánlható. Borogatáshoz a menta levelét 3 hétig szeszben áztatjuk, utána leszűrjük. A fájó testrészt naponta többször bekenjük vele. Fejfájás csillapítására is kiváló. Hajhullás ellen a fejbőrt bedörzsölhetjük a borogatásra készített szeszes mentával.

A menta illóolaját és a mentolt a bőrgyógyászatban és az orr-fül-gégészetben használják. A mentolos orrcseppek csökkentik a nyálkahártya-gyulladás következtében fellépő fokozott váladéktermelést. Izomfájdalmak esetén a mentolos, szeszes oldatokat a fájó részek bedörzsölésére is igen eredményesen használják.

A fodormenta a borsmentához hasonló évelő növény, szárai és levelei azonban a borsosmentáéval ellentétben nem ibolyás színűek, hanem jobbára sötétzöldek. A földfeletti részeiből vízgőz-desztillációval előállított illóolajának fő alkotórésze a karvon. A fodormenta illóolaját elsősorban emésztésjavító készítmények összetevőjeként, és fogkrémek és rágógumik ízesítésére alkalmazzák. A világ mentoltermelése évente 100 tonna körüli. A világ mentoltermelése évente 100 tonna körüli kristályos anyag, egy tubus fogkrém illatosítására 30 milligramm is elegendő

A menták meleg-, fény-, víz- és tápanyagigényes fajok, olyanok, amelyek kiskertben és nagyobb területeken is termeszthetők. Eredményes termesztésre csak öntözhető területeken, mély termőrétegű, középkötött talajokon számíthatunk.
Házikertben termesztve legyünk tisztában azzal, hogy a menta gyorsan terjeszkedik, ezért a tövet olyan cseréppel együtt ültessük el, amelynek előzőleg kivágtuk az alját.

Gyógynövények a konyhában

Áfonya

Fekete áfonya, Vaccinium myrtillus L.

Felhasznált rész: termés Áfonya szinonim nevei: afinya, fekete áfonya, havasi meggy, kukajsza, molabogyó. Európában és Észak-Amerikában honos, nálunk nagyobb hegyeink terméketlen tetőin vagy sovány lejtőin, árnyékos, nyirkos helyeken, humuszban szegény, savanyú talajon, vadon termő cserje. Nemesített változatait Magyarországon 1972 óta termesztik. Használatát a középkortól ismerjük.
A vadon termő áfonya 10-50 cm magas, a nemesített fajták viszont 2 m magasra is megnőhetnek. A dúsan elágazó lombhullató cserje levelei tojásdad alakúak, ép szélűek, a fürtvirágzatát alkotó virágok pártája vöröses vagy lilás színű. Bogyótermését július-augusztusban gyűjtik, árnyékos helyen szárítják.
A kék színű termésdrog szagtalan, íze savanykás-édes, kissé fanyar.
Tartalmaz: 1,0-1,7% savat (almasav, citromsav stb.)., cukrot, pektint, cserzőanyagot, antociánt, C-, B1-, A-vitamin provitaminját, niacint.
A friss terméseket felhasználják: gyümölcsként nyersen fogyasztva, valamint levesek, szószok, gyümölcskrémek, turmixitalok, tortakrémek, szörp, dzsem és bor készítésére.
A szárított termést fűszerként mártások készítéséhez használják, a vadhúsból (őz, nyúl, szarvas, fácán, vaddisznó) készült ételeknek pikáns ízt ad.
Salátákat, kompótokat is ízesítenek vele.
Fertőtlenítő és összehúzó hatása van, ezért vastagbélhurut, továbbá emésztési zavarok esetén használják. A benne levő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, legalábbis hozzájárul ennek fenntartásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét. A belőle előállított szeszes kivonatok, áfonyabor vagy áfonyapálinka roboráló hatásúak.
Az áfonya nehezen gyökeresedő növény, házilag munkaigényesen szaporítható. Legáltalánosabb szaporítási módja a zölddugványozás; július elején vágják le a keményedő, de még zöld hajtásokat, 12 cm-es darabokra, az alsó 8 cm-es részről eltávolítják a leveleket, a felsőket meghagyják. Kisebb cserepekbe, műanyag poharakba, tőzegbe ültetik, majd párafüggöny alatt tartják, kb. 6 hét szükséges a gyökeresedéshez, ezt követően nagyobb méretű (2 dm3) cserépben vagy ládában nevelik egy évig, majd kiültetik szabadföldbe. A kis cserjéket ősszel vagy kora tavasszal mindig egyenként ültetik 1,2 m tő-, 2,4 m sortávolságra egymástól. A savanyú talajt és a napos fekvésű helyet kedveli.

Levendula

Valódi vagy francialevendula, Lavandula angustifolia Mill.

Felhasznált rész: virágos hajtás

Levendula szinonim nevei: szagos levendula, illatos levendula, francia levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, orvosi levendula.
A Földközi-tenger mellékén honos valódi levendula először a XIII. századi írásokban szerepel, és erre az időre tehető közép-európai elterjedése is. Hazánkban a középkori kolostorkertek jellegzetes és fontos gyógynövénye volt.
30-60 cm magas félcserje, levelei keresztben átellenesek, keskeny lándzsásak, molyhosak. Virágzata végálló szaggatott álörvökből kialakult füzér. A virág csészelevelei szürkéskékek, pártája ibolyakék színű. Június-júliusban virágzik. Termése makkocska, 2 mm elliptikus alakú, barna színű.
A virágját gyűjtik, árnyékban szárítják. Az így nyert drog kellemes illatú, kesernyés ízű.
Tartalmaz: 0,5-1,5% illóolajat (linaát, linalol, borneol, kámfor, geraniol stb.), cseranyagot, kumarinokat.
Fűszerként elsősorban Dél-Európában használják hallevesek, különböző halételek, ürühúsok ízesítésére és fűszerező szószok alkotóelemeként.
A likőriparnak is egyik aromaanyaga. Az élelmiszeripar a cukorgyártásban alkalmazza.
A gyógyászatban idegrendszeri bántalmak, felfúvódás és görcsök gyógyításában; külsőleg sebek borogatására használják, de növényi gyógyfürdők fontos alkotóeleme is. Felhasználják még reumás fájdalmakat, idegzsábát enyhítő bedörzsölőszerek készítéséhez.
A valódi levendula illóolaját a kozmetikaiparban elsősorban kölnivizek (Eau de Cologne), parfümök illatkompozícióiban alkalmazzák.
Dr. Bittera Gyula a magyar illóolajipar megteremtője, aki a Tihanyi-félszigeten Franciaországból hozott szaporítóanyaggal létesített levendulaültetvényt. (Innen ered a növény franciából átvett levendula elnevezése is). Ez a harmincas években élte virágkorát.
A levendula szót a latin lavare = mosni szóból származtatják, mivel mosáskor, fürdéskor illatosításra használják a virágokat.

Bencés Gyógynövénylikőr

A gyógynövény likőrök azon hasznos tulajdonságukkal tűnnek ki a likőrök közül, hogy élvezeti értékükön kívül - összetételüktől függően - gyógyhatással is rendelkeznek. Ezek a hatások - melyek roboráló, emésztést elősegítő, fertőtlenítő, nyugtató stb. lehetnek - természetesen mértékkel történő fogyasztás esetén érvényesülnek.

A Pannonhalmi Apátság gyógynövény likőrje 15-féle gyógynövényből készült, melyek összeválogatásánál az illat- és ízharmónia kialakítására törekedtek. Különlegességét az adja, hogy kiváló minőségű almapálinkával elegyítették, így a gyógynövények aromáját fenségesen egészíti ki a csodálatos almaillat és -íz. (36% v/v).

Beszerzési árak

Gyógynövények elérhetősége


A példaként megjelenített képek illusztrációk, forrás: Google kereső.

Rovatvezető: Jozaf Barbara


Hozzászólások
 
oetuwypw
9067/9067
2018-03-15 00:40:50

Hello!
online viagra , viagra , cialis online , cialis online , buy cialis ,


owewpeui
9066/9067
2018-03-13 20:10:39

Hello!
cialis generic , buy canadian cialis , generic viagra , cialis cheap , buy viagra ,


wwwww
9065/9067
2018-02-22 03:23:22

true religion


converse outlet store


lebron james shoes


adidas neo


nike air force 1


curry 3


yeezy wave runner 700


vapormax


nike air max 2017


christian louboutin shoes


adidas nmd r1


curry 4


yeezys


puma fenty


adidas tubular UK


longchamp handbags


adidas yeezy boost


yeezy 700


prada eyeglasses


adidas outlet online


longchamp bags


asics sneakers


lacoste polo


nike air max 2016


bape hoodie


yeezy sneakers


adidas outlet


chrome hearts outlet


basketball shoes


adidas tubular


converse shoes


yeezy boost


fitflops


adidas gazelle


lebron 15


cheap jordans


adidas stan smith uk


vans outlet


vibram fivefingers


pure boost


john wall shoes


yeezy


huaraches


pg 1


cheap nhl jerseys


balenciaga sneakers


atlanta falcons jersey


nfl jerseys


yeezy boost 350


nike prestos


golden goose sneakers


supreme hoodie


fenty puma


longchamp bags


adidas outlet


jordan shoes


nike huarache sale


links of london


nike air max shoes


nike dunks


ultra boost 3.0


golden goose outlet


lacoste online shop


van cleef arpels


balenciaga sneakers


cheap jordan shoes


adidas yeezy


goyard handbags


cheap jordans


adidas ultra boost9064/9067
2018-02-14 21:51:26

diet pills that work
best weight loss supplements
best diet pills that work
gnc diet pills that really work
weight loss pills for men


9063/9067
2018-02-12 21:22:44

weight loss medication
weight loss pills
prescription diet pills
weight loss pills that work
weight loss drugs prescription


9062/9067
2018-02-12 21:13:04

weight loss medications prescription
weight loss drugs
forskolin for weight loss
top diet pills
best weight loss supplements


9061/9067
2018-02-09 04:30:43

weight loss products
weight loss pills
best diet pills to lose weight
prescription weight loss medication
diet pill


9060/9067
2018-02-08 20:27:59

best weight loss pills
best diet pills
pills to lose weight
weight loss prescription drugs
weight loss products


9059/9067
2018-02-06 00:30:13

best appetite suppressant
slimming pills
weight loss medications
best supplements for weight loss
weightloss pills


lzmhh
9058/9067
2018-01-25 08:27:17

Jordan Fusion Femme


nike outlet


michael kors bags


michael kors outlet


black friday


michael kors bags online


nike outlet


michael kors bags


Air Max 90


burberry outlet sale


oakley outlet


coach outlet online


kate spade outlet online


jimmy choo uk


rayban sunglasses


Green Cleaned


jimmy choo australia


coach outlet


canada goose outlet


yeezy shoes


pandora australia


pandora australia


boulder shoes sew repair


Nike Air Max Enfant


coach outlet


kate spade outlet online


payless shoes online


Wholesale womens autumn winter clothing


ray-ban sunglasses


michael kors factory outlet


coach outlet


nike jordan shoes


kate spade outlet


clearance


rayban prescription glasses


michael kors handbags


coach outlet online sale


prada outlet online


Brighton Jewelry - Official


Nike Air Max 1


timberland outlet


kate spade outlet sale


Air Max Enfants


kate spade outlet bags


Wave Prophecy 2 Shoes


Air Jordan 11 Femme


Premier Jewelry - Official


Nike Free Run


ugg boots


mode damenschuhe


coach outlet online


under armour


handbags online sale


nike factory outlet


Brighton Jewelry - Official


Nike Air Max Enfant


michael kors outlet online


Wholesale Outlet Sale


ray ban sunglasses sale


school bags on sale


chrome store


Nike Air Jordan Enfants


Nike Free Run


breitling watches


Nike Air Max


pandora bracelets charms


louis vuitton outlet


The Retail Compliance Association


China wholesale


kate spade outlet store


tory burch


black friday michael kors


kate spade outlet


coach outlet store


shop mlb


Chaussures pour Femme


Louis Vuitton handbags


pandora jewelry


pandoracharms


prada outlet sale


birkenstock sandals


Nike Air Jordan Enfants


prada outlet online


Jewelry Armoire - Official


ray ban australia


Family Name Research


michael kors outlet


louis vuitton outlet


yeezy boots 350


tory burch


jimmy choo shoes


rolex watch


puma shoes


nike outlet online


burberry outlet


Nike Air Max Chase


burberry sale


backlink


ray ban polarized


burberry factory outlet


gucci watches


chaussure pas cher


pandora jewelry uk


nike running


armani outlet


Lunette Oakley


versace outlet


kate spade outlet


Nike Air Max 2017


Wedding Rings- Official


puma sneakers


Adidas Outlet


pandora australia


Ray Ban sunglasses


Nike Air Max Femme


michael kors


cheap ray bans


Nike Air Force 1 Homme


kate spade outlet online


Nike Air Max 90


ray ban australia


pandora charms australia


hermes outlet


burberry outlet


lzm1.25i

9057/9067
2018-01-24 15:45:24

Hi everyone my nme is ed marketing sales.I,m here to offer some internet services.Nice to be here
https://best-rehab-center.us.com


9056/9067
2018-01-03 22:29:08

payday loans online no credit check
payday loans
loans online no credit check
payday loans


9055/9067
2018-01-03 01:14:55

loans online no credit check
payday loans direct lenders
payday loans
online loans direct lenders


9054/9067
2018-01-02 03:18:11

payday personal loan
payday loans online no credit check
payday loans no credit check
loans online bad credit


Julian Bokman
9053/9067
2017-12-02 02:45:36

Harga besi siku baja
Harga besi siku baja
Agen pipa besi baja sch 40 sch 80
Harga besi wf
Agen bondek
undangan pernikahan unik
Supplier Welded Beam T beam King Queen Cross Castellated Beam
Supplier Pipa Besi baja
Harga besi h beam baja
Supplier besi beton delcoprima
Jual besi siku baja
Jual besi siku baja
Agen Plat besi
Jual besi wf
Agen wiremesh
undangan pernikahan ada foto
Supplier Bondek Cor
Agen Pipa Besi baja
Jual besi h beam baja
Supplier besi beton cakra steel cs
Supplier besi siku baja
Supplier besi siku baja
Agen besi h beam
Supplier besi wf
Agen pipa besi baja sch 40 sch 80
undangan pernikahan yang unik
Supplier Atap Spandek Sni
Toko Pipa Besi baja
Supplier besi h beam baja
Supplier besi beton bjku
Toko besi siku baja
Toko besi siku baja
Agen besi wf
Toko besi wf
Agen besi hollow
undangan pernikahan ala jepang
Supplier Plat Bordes Kembang
jual laptop asus jual laptop asus
jual laptop asus murah jual laptop asus murah
Jual Pipa Besi baja
Toko besi h beam baja
Supplier besi beton Sni Ulir Polos
Agen besi siku baja
Agen besi siku baja
Agen wiremesh
Agen besi wf
Agen besi beton Sni Ulir Polos
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan arab
Supplier Plat Besi Hitam
Harga Pipa Besi baja
Agen besi h beam baja
Supplier besi beton ais
Pabrik besi siku baja
Pabrik besi siku baja
Agen besi unp
Pabrik besi wf
Agen besi wf baja
undangan pernikahan ala jepang
Supplier Plat Kapal Bki Krakatau Steel
Pabrik Pipa Besi baja
Pabrik besi h beam baja
Supplier besi beton
Distributor besi wf
Distributor besi wf
Agen besi cnp
Distributor besi hollow
Agen besi unp
undangan pernikahan bermanfaat
Supplier Jual Besi Siku Baja
Distributor Plat Kapal Besi baja
Distributor plat besi hitam
jasa konstruksi baja
Harga besi wf
Harga besi wf
Agen besi hollow
Harga besi hollow
Agen besi siku
undangan pernikahan ada fotonya
Supplier Besi Unp Baja Profil Kanal
Supplier Plat Kapal Besi baja
Harga plat besi hitam
www.pusatbesibaja.co.id
Jual besi wf
Jual besi wf
Agen besi beton Sni Ulir Polos
Jual besi hollow
Agen Plat besi plat kapal
undangancinta.com
Supplier Besi Cnp Profil Baja Gording
Agen Plat Kapal Besi baja
Jual plat besi hitam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
www.pusatbesibaja.com
Supplier besi wf
Supplier besi wf
ironsteelcenter.com
Supplier besi hollow
Agen besi h beam baja
undangan pernikahan cantik dan murah
Supplier Besi Hollow
Toko Plat Kapal Besi baja
Supplier plat besi hitam
www.jualbesibajamurah.com
Toko besi wf
Toko besi wf
Toko stainless steel
Toko besi hollow
Agen besi cnp
undangan pernikahan akrilik
Supplier Wiremesh
Jual Plat Kapal Besi baja
Toko plat besi hitam
Pabrik besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
Agen besi wf
Agen besi wf
Toko atap spandek
Agen besi hollow
www.gudangbesibaja.com
undangan pernikahan bentuk tas
Supplier Besi Pipa Baja Schedule 80
Harga Plat Kapal Besi baja
Agen plat besi hitam
Pabrik besi beton sii
Pabrik besi wf
Pabrik besi wf
Toko baja ringan
Pabrik besi hollow
Toko besi Wf Baja
undangan pernikahan online
Supplier Besi Pipa Baja Schedule 40
Pabrik Plat Kapal Besi baja
Pabrik plat besi hitam
Pabrik besi beton psi Ulir Polos
Distributor besi hollow
Distributor besi hollow
Toko bondek
Distributor pipa besi
Toko bondek
undangan pernikahan modern
Supplier Pipa Besi Hitam Medium
Distributor Wiremesh Besi baja
Distributor plat kapal besi baja
Pabrik besi beton perwira
Harga besi hollow
Harga besi hollow
Toko Plat kapal besi baja bki krakatau steel
Harga pipa besi
Toko wiremesh
undangan pernikahan unik dan murah
Supplier Besi Wf
Supplier Wiremesh Besi baja
Harga plat kapal besi baja
Pabrik besi beton PAS

link8


meadc
9052/9067
2017-11-09 03:44:35

mode damenschuhe


nike huarache shoes


jimmy choo heels online


Nike Air Jordan Homme


Nike Air Max Tavas


oakley frogskins


hermes belt kit


chanel bag


ugg outlet online store


Nike Hyperdunk


online outlet sale


pandora bracelet


prada uk


Nike Air Max 90 pas cher france


Dreamland Jewelry - Official


coach factory outlet


jimmy choo shoes for sale


rayban prescription


mens sunglasses


payless shoes for sale


michael kors outlet


diesel mens watches


kate spade uk store


Jewelry Armoire - Official


hermes outlet bag


Nike Air Force


Nike Air Max 95


tiffany


kate spade outlet sale


Nike Roshe Run Femme


pandora charms


online shoes,shoes online


Nike Hyperdunk


Coach Sale Online


quality Lunette Oakley Minute 2.0 pas cher


kate spade online sale


kate spade purses sale


brand sunglasses


prada handbags


trx


michael kors outlet online sale


ralph lauren polo


ray ban sale


casio watches official site


Nike Air Jordan Homme


nike outlet


under armour stock


timberland boots sale


puma sneakers online


Air Max


louis vuitton united kingdom


Nike Free 7.0


school bags


ugg boots on sale


Michael Kors


Prada Shoes - Official


michael kors outlet sale


fulam shoes online


Air Max Lunar 90


Nike Schuhe Kleinkinder


cartier watches for women


trazodone100mg


balenciaga outlet sale


kate spade online sale


payless shoes near me


nfl store


michael kors bags


michael kors outlet online sale


hermes outlet sale


coach outlet online


Nike Free 5.0


chaussure new balance femme


Jordan Big Ups


Nike Free


Nike Schuhe


Nike Blazers Mid


Salomon Speedcross Shoes


The Retail Compliance Association


adidas verkauf


Louis Vuitton belts


celine factory outlet


oakley sunglasses online store


coach outlet online store


pandora official site


ray ban prescription glasses


Nike Air Jordan Enfant


cheap ray ban sunglasses


pandora charms uk store


mk outlet


Nike Air Jordan Hommes


kate spade handbags


kate spade bags


burberry outlet sale store


ray-ban aviator


China Manufacturers


Brighton Jewelry - Official


pandora jewelry


goose outlet online sale


ray ban wayfarer sunglasses


canada goose outlet online sale


swatch watches for men


chrome hearts jewelry


Premier Jewelry - Official


pandora bracelet charms


kate spade outlet online sale


Engagement Rings - Official


michael kors outlet store


gucci men watches


kate spade black friday


burberry handbags


pandora bracelet charms


Air Max 95 Homme


Air Max Homme


Green Cleaned


rolex mens watches


small business


puma sneakers sale


Nike TN Enfant


puma suede online store


Promise Rings - Official


pandora jewelry


coach outlet store online


mlb store


men hermes belt for sale


Obat Pembesar Penis


Michael Kors Outlet Online


oakley outlet online sale


prada outlet


Doxycycline


michael kors outlet sale store


Jared Jewelry - Official


michael kors


kanye west shoes sale online


chaussures de sport


mk outlet online


Nike Free,Nike Shox


jimmy choo outlet online


Nike Free


michael kors bags sale


hermes bag


clb shoes online


timberland boots outlet sale


under armour sale


Kevin Durant Shoes


coach outlet


Family Name Research


omega mens watches


chrome hearts jewelry for men


mens seiko watches


Wholesale Outlet Sale


pandora australia online store


kate spade bags


michael kors online


black friday online sales


Air Jordan Retro 3


burberry outlet online store


payless shoes sale


Oakley Sunglasses


shoes online sale


Abercrombie Nederland


Nike Roshe Run


burberry outlet


nike shoes


michael kors outlet online


breitling mens watches


yeezy boost 350


leather hermes bag sale


kate spade new collection


Lisinopril 2.5 Mg Cost


birkenstock canada outlet


burberry scarf


michael kors factory outlet on sale


oakley sunglasses australia


louis vuitton online


Ray-Ban Sunglasses


jimmy choo shoes online


jimmy choo outlet online store


puma online


ray ban wayfarer


kate spade


mcm outlet online


ray ban sunglasses


moncler outlet


ray ban sale


kate spade bags on sale


christian louboutin uk


michael kors australia sale


the beat


coach shoes for women


Nike Air Max Thea


oakley australia online sale


kate spade outlet sale online store


coach factory


Nike Air Max


Nike Air Max Lunar


prada outlet bags


ray ban sunglasses


coach factory outlet online sale


louis vuitton


coach factory outlet


louis vuitton online


Diamond Rings - Official


ray ban sunglasses outlet


80's,eighties fashion


pandora rings uk


kate spade outlet sale


pandora rings uk


Nike Lebron ST 2


kate spade online outlet


oakley sunglasses


Prada Wallet


black friday sales


Burberry Shirt - Official


michael kors outlet sale store


yeezy shoes 350


Air Jordan Running


Coach Outlet Online, Coach Factory


moncler jacket


michael kors outlet online sale


ugg


coach carter


ray ban outlet online


Sunglasses for men


Nike Air Max Thea


Coach Outlet Store


michael kors canada


louis vuitton bags


Jordan Flight The Power


Prada Shoes - Official


michael kors bags


pandora bracelet


rayban eyeglasses


ugg boots sale


michael kors black friday on sale


michael kors uk


Nike Air Jordan


Kaufen Nike Air Max 1


cheap ray ban


kate spade outlet store


kate spade outlet online sale


official rayban


Prada bags


rayban sunglasses


Brighton Jewelry - Official


pandora necklace for sale


Nike Schuhe Unisex


Markenschuhe


puma outlet


Nike Free Run


Nike Roshe Run


chrome hearts canda


louis vuitton shopping mall


moncler jackets


kate spade handbags online store


michael kors uk online store


MIZUNO Shop US


kay jewelry store


oakley outlet on sale


burberry book bag mens


Jared Jewelry - Official


New jordans


ray ban sunglasses outlet


oakley sunglasses


sunglasses hut


puma shoes sale


nba jerseys


pandora charms


handbags sale


michael kors outlet online shopping


Air Max LTD Femme


Nike Air Jordan Homme


Dreamland Jewelry - Official


escarpins


chaussure nike femme


kate spade


pandora jewelry


prada online


black friday michael kors online store


puma shoes online


birkenstock outlet


coach sale outlet


nike outlet online sale


major league baseball


moncler us


ray ban erika polarized


ray ban polarized


Air Max Femme


michael kors outlet online sale


kate spade on sale


ray ban outletray ban sunglasses online store


kate spade online store


ray ban clubmaster


adidas yeezy shoes


WebDesign


boots


Pharmacy Discount Network


polo online


sunglasses online store


burberry bags outlet online store


michael kors outlet online


michael kors australia online store


birkenstock australia


ray ban outlet sale


pandora bracelet


timberland boots outlet


coach sale


Mizuno Wave


michael kors outlet shop


pandora charms


prada outlet online store


burberry bags online,burberry online store


boulder shoes


kate spade handbags


timberland shoes online


moncler down jackets


Nike Air Max TN


Premier Jewelry. - Official


jimmy choo shoes store


Chanel bags Outlet


Air Max TN Homme


michael kors bags sale


ray ban


Louis Vuitton Handbags Outlet


michael kors outlet sale


michael kors bags outlet


burberry outlet online store


louis vuitton outlet online


pandora earrings online sale


michael kors handbags outlet


asics gel


eznara.com


rolex watches for sale


Nike Air Max


Black Friday Amazon


Nike Air Max 95


Nike Roshe Run


Nike Air Max TN Homme


Nike Air Max


coach handbags outlet


birkenstock outlet online sale


michael kors outlet online


louis vuitton on sale


pandora rings


sunglasses online


ugg slippers online sale


birkenstock sandals online sale


Air Max TN Homme


louis vuitton bags on sale


jimmy choo shoes


kate spade outlet sale store


Prada Sunglasses - Official


yeezy boost 350 black


Nike Air Max


louis vuitton outlet online store


michael kors outlet online store


Louis Vuitton Shop Online


hermes bag sale


michael kors outlet sale online store


Nike Air Max 2016 Damen


Air Max 180


under armour outlet sale


Nike Air Max Enfants


Zales Jewelry store


louis vuitton outlet


michael kors bags online sale


payless shoes outlet


michael kors handbags


fake sunglasses online


official prada site


michael kors shop australia online store


Nike Dunk SB


coach factory outlet online sale


kate spade handbags


hot burberry sale


Jewelry Armoire - Official


longchamp outlet online


business


coach factory outlet online


michael kors official site


Air Max TN


Nike Air Force 1


burberry sale online


under armour shoes sale


jordan shoes


louis vuitton outle sale online


puma outlet online sale


coach factory outlet


michael kors online


ray ban sunglasses


pandora charms


michael kors uk online store


chaussures femme pas cher


ugg australia


kate spade outlet bags store


michael kors handbags


louis vuitton online store


pandora australia online sale


Michael Kors Handbags Outlet Sale


michele


michael kors


puma outlet


Nike Air Presto


louis vuitton bags


coach online


Coach Handbags


pandora rings jewelry


ray ban australia


chrome hearts jewelry


michael kors outlet


burberry outlet sale store


kate spade sale


timberland outlet sale


new pandora charms


jimmy choo uk online


pandora online outlet


louis vuitton outlet online store


fun games to play


coach purses


michael kors outlet online sale


kate spade outlet


Prada bags


Air Jordan Enfant


rayban justin


kate spade shopping store


cheap ray ban


spendless shoes australia


school bags


Nike Air Max BW


kate spade canada


kate spade outlet online store


puma sneakers


coach outlet online store


coach usa online


jimmy choo australia for sale


black friday offers


puma online sale


black friday ads


official michael kors


Coach Sunglasses Outlet


birkenstocks on sale


kate spade oulet online sale


snow boots


Longchamp Outlet


birkenstock gizeh birko


louis vuitton outlet


pandora charms outlet sale


payless shoes online


michael kors australia store


Ray Ban Outlet


Nike Dunk SB Low


prada outlet bags


pandora bracelets


Air Max Skyline Femme


pandora charms sale clearance


ups shipping


pandora rings


ray ban online store


skechers shoes store


Add Your Link Free


ray ban glasses frames


adidas yeezy boost 350 shoes


pandora jewelry


payless shoes store


chrome store uk


north face sale


blog


coach australia


ray ban outlet


Nike Free


louis vuitton purse


kate spade outlet online store


ray-ban glasses


ray ban shop outlet


kate spade bags


Wholesale womens autumn winter clothing


kate spade outlet for sale


kate spade outlet online store


kate spade bags sale


michael kors online sale


prada bags


Nike Roshe Run


burberry outlet online sale


tiffany


birkenstock sandals online


yeezy 350


michael kors australia sale store


am thuc


Coach Outlet


Online Oyun


yeezy boost


michael kors australia online store


ray ban australia sale


pandora princess ring


prada outlet online sale


michael kors shoes store


coach factory outlet


birkenstock sandals online sale


school bags


pandora rings


evbid


Michael Kors Storeprada bags outlet


louis vuitton belgium


black friday deals


michael kors


payless boots


birkenstock outlet online store


Nike Air Max Skyline


2017 Nike Air Max


michael kors outlet bags


pandora uk


Abercrombie Outlet


jimmy choo australia online sale


coach outlet store


jimmy choo outlet online


Hermes Belt


michael kors handbags


coach outlet,coach handbags


salomon hiking shoes


pandora charms outlet


Wedding Rings- Official


Nike Air Max Thea


coach outlet online


me adc11.9
waefwe

PfzddJkRL
9051/9067
2017-05-01 22:54:45

günstige kredite vergleich


1YXOsPTIOb5T
9050/9067
2017-05-01 15:03:50

sildenafil


DruyeKTJj
9049/9067
2017-05-01 13:48:39

purchase viagra


EwR2n5Zbz
9048/9067
2017-05-01 12:35:43

purchase viagra


Következő 20
 
Neved:
 
Üzeneted: