KOMFORT ABC

Allergiát okozó növények

Először is arról mi az allergia?

Az allergia az immunrendszerünk kóros reakciója. Az allergiás emberek az egyébként ártalmatlan anyagokat túlzott immunitással reagálják le. Ezeket, az anyagokat allergéneknek nevezzük.
Maga a reakció úgy zajlik le, hogy az allergén bejut a szervezetbe, az ellenanyagot termel (immunglobuli- E). Az allergének általában a légutakban és a bélrendszeren keresztül jutnak a szervezetbe. Itt az ellenanyag az úgynevezett hízósejtekhez kapcsolódik. Ez váltja ki a kémiai anyagok termelődését köztük a Hisztamint is, ami a fő probléma. Ez együtt jár a sejtek Ca2+ csökkenésével. Majd előjönnek a tünetek.

Tünetei:

Attól függően, hogy milyen súlyos az allergia úgy súlyosbodnak a tünetek is.
Enyhe, ami bőrpirrel, csalánkiütéssel, orrfolyással és egyéb irritációkkal jár.
Lehet ennél erősebb, amikor az előző tünetek intenzíven jelentkeznek a test több részén. Fulladás is előfordulhat.
Súlyosnak számít, ha az egész testen fellelhetők a tünetek. Akár életveszélyes állapot is előfordulhat: hasi fájdalom, hányás, görcsök, vérnyomásesés, ájulás, légzési nehézségek és eszméletvesztés. Sajnos az allergia nem játék. Komolyan kell venni, mert aki hajlamos rá akár perceken belül reagálva akár életét is elvesztheti.

Számtalandolog okozhat allergiát:

PollenMivel én csak a növényi eredetű allergiával foglalkozom, így a pollenre kell összpontosítani. Sokan megkérdezik és a gombák? Köztudott hogy három nagy csoportra osztható az élővilág állatok, gombák és növények. Így ez kiesik ebből a témakörből.

A pollen a virágok szaporító szervének hímivarsejtje.
A pollen az allergia oka. Ez sajnos a levegőben van. Rengetek, van belőle és nehezen kerülhető el. Sok ember életét nehezíti meg.
Külön csoportokat állíthatunk össze az allergiát okozó növényekből. Allergiát okozhatnak a fák, fűfélék és egyéb gyomnövények porai.

Fák

MogyoróLegkorábban a mogyorófélék virágoznak. Porzós barkái okozzák a gondot, amelyek nagymennyiségű allergént tartalmaznak. Túl nagy problémát azért nem okoznak, mert szétszórtan helyezkednek el. Mogyorót minden olyan, a mogyorópollenre érzékeny ember ehet, aki nem tápanyag-allergiás a termésre, és nem fenyegeti keresztallergia.

ÉgerSzélbeporzású és nagy mennyiségű pollent termel, ritkán vált ki allergiás reakciókat, és akkor is csak helyi tüneteket okoz. A februártól április közepéig-végéig virágzó fa egyik legrégebbi őshonos fajtánk, ártéri területeken, vízpart mellett és láposoknál található meg. Az égerpollenre érzékenyek az említett időszakban kerüljék a nedves területeket.

NyárfaAlig okoz allergiát. A szélbeporzású növény lecsüngő barkái virágzáskor intenzív magszőrt bocsátanak ki, amely belégzéskor torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, idegentest-érzést, az orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást eredményezhet.

GyertyánA szintén őshonos szélbeporzású, barkás. Április és május tájékán virágzik, pollenkibocsátása alacsony, virágporának súlya nehéz, emiatt helyben okoz allergiás reakciót. A keresztallergia miatt a gyertyánra allergiás betegből a mogyoró, az éger- és nyírfapollen is tüneteket válthat ki.

FűzA tavaszi virágzású, pollenje ragacsos és nehéz, így a szél helyett a rovarok szállítják szaporítóanyagát. Veszélyt a lakásokban jelent: a vázába tett barkák allergiát eredményezhetnek.

PlatánRitka, szélbeporzású általában április-május hónapban virágzik. Pollenje nehéz, emiatt tüneteket a platánfákkal övezett utcákon, nagyobb parkokban és a Margitszigeten okoz.

NyírA skandináv országokban őshonos, hazánkba betelepített pollenje erősen agresszív, március elejétől május közepéig okozhat panaszokat. A fa virágzása szép látvány, azonban rendkívül sok pollent termel, érdemes elkerülni.

TölgyÁprilis, május táján virágzik. Kevés pollent termel, viszont a hazai erdők jelentős százalékát teszi ki, emiatt érdemes rá odafigyelni.

JuharŐshonos márciusban virágzik, erős allergiás hatást okozó pollenjéről a zöldjuhar ismert.

Fenyők és citrusfélék

Az importált díszfenyők és citrusfélék gyakran okai allergiás megbetegedésnek. Ritka, de akad panasz az őshonos szilre, ostorfára és kőrisre.

Színes virágok

A rovarbeporzással szaporodó, színes virágú nyári-őszi növények pollenjei érintkezés útján válhatnak ki allergiás reakciókat. Tüneteket okozhat a rózsa, a ciklámen, az írisz, a dália és a krizantém. Kontaktus esetén, rövid időn belül tüsszögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, de akár fulladás is jelentkezhet. Ki gondolná, hogy a szobanövényként ismert buzogányvirág illóolaja is képes allergiás tüneteket kiváltani? Az oroszlánszáj, ismertebb nevén tátika, szintén okozhat kellemetlenségeket.

Ártalmas fűfélék

A világ legelterjedtebb növénye a fű, az északi országoktól egészen a trópusokig találkozhatunk velük. Csak Magyarországon több mint 240 alfaja él. Európában a legjelentősebb allergiát okozó növények közé tartoznak a fűfélék, szinte mindegyikben megtalálhatóak az allergiás betegségeket előidéző fehérjekomponensek. Bár az egyes fűfajták nem egyformák, többségük 10-30 cm magas, lágyszárú, beporzásukat a szél végzi. Virágzási idejük égövek szerint változnak, hazánkban általában április végétől június közepéig tartanak. Ebben az időszakban virágoznak a gabonafélék is, így a szénanátháért, a kötőhártya-gyulladásként jelentkező allergiás tünetekért nem csak a fű felelős. A fűfélék pollenje bőrtüneteket - kiütéseket, csalánkiütés-szerű elváltozásokat is okozhat.

Gyomnövények pollenjei

A gyomnövény kifejezés számtalan nemzetségbe és fajba tartozó növényeket takar. Többségük évelő, és évente többször termő. Könnyű pollenjeik meghatározott időnként ezrével tódulnak a levegőbe, allergizáló hatásuk rendkívül erős. A legismertebb, allergiát okozó gyomok a népgyógyászatban közkedvelt csodaszereknek számítanak. A csalánt különböző emésztőszervi megbetegedésekre alkalmazzák, májustól szeptemberig a szélben keringő pollenje esetenként azonban allergiát okozhat. A szintén szélbeporzású lándzsás útifű szintén veszélyes lehet, mivel szinte mindenhol megtalálható, és májustól egészen késő októberig virágozhat. Allergológiai szempontból nem hagyható figyelmen kívül a vadsóska, a libatop és a disznóparéj virágpora sem. Közismert, hogy bizonyos pollenek a gyermekláncfű virágpora - nagy mennyiségben a bőrre kerülve gyulladást is okozhatnak.

ParlagfűBár a parlagfüvet sokáig vadkendernek is hívták, nem tartozik a kenderek – mint például az igaz vadkender vagy indiai kender – családjába. Eredetileg Amerikából érkezett, gabonával keveredve, de agresszivitása és szívóssága révén egész Európában elterjedt, egyes skandináv országokat kivéve. A szélbeporzású, jelentéktelen színű, fészkesvirágú gyom az elvadult területek lakója, évente több ezer tonnának megfelelő pollent képes termelni. A néha embermagasságú gaz többnyire augusztus második hetétől október közepéig-végéig 7-8 milliárd virágporszemet enged a levegőbe. Az igen agresszív pollen szénanáthát, kötőhártya-gyulladást, de akár asztmás rohamot is előidézhet, emellett súlyos bőrgyulladást, kiütést és néha komoly betegségeket okoz. Mivel a parlagfű az 1900-as évek után telepedett meg hazánkban, örökítőanyagaink, így immunrendszerünk sem rendelkezik megfelelő védekezőképességgel, ezért irtása társadalmi érdek. Mára már törvénybe foglalták szabályozását.

ÜrümEurópa első számú gyomnövénye – a parlagfűhöz hasonlóan – nagyon sok, erősen allergizáló pollent enged szélnek augusztus elejétől késő októberig. Hazánkban főként a fekete üröm nehezíti az allergiások napjait, szinte mindenhol az országban. A parlagfű mellett ez a gyomnövény okozza a legtöbb megbetegedést. A többi gyomnövény allergizáló hatása korántsem ilyen erős, mint a két, fent említett gyomnak.

Pollen naptár

Február: mogyoró, éger

Március: mogyoró, éger, fűz, szil, nyárfa, kőris, nyír

Április: mogyoró, éger, fűz, kőris, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, platán

Május: fűz, kőris, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, hárs

Június: tölgy, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, rozs, hárs, csalán

Július: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, csalán, üröm

Augusztus: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, fehérüröm, parlagfű, csalán

Szeptember: kender, fehérüröm, parlagfű, csalán

Október: kender, fehérüröm, parlagfű, csalán

A példaként megjelenített képek illusztrációk, forrás: Google kereső.

Rovatvezető: Jozaf Barbara


Hozzászólások
 
9179/9179
2017-07-06 16:54:31


9178/9179
2017-06-14 06:43:31


9177/9179
2017-05-21 06:53:15


qwerty
9176/9179
2017-05-19 23:49:28

This is a wonderful article,
Watch Resident Evil The Final Chapter Online
Watch The Space Between Us Online
Watch Cars 3 Online
Watch Spiderman Homecoming Online
Watch John Wick Chapter 2 Online
Watch The Mummy Online
Watch Guardians of the Galaxy 2 Online
Watch The Great Wall Online
Watch Rogue One Online
Watch Moana Online
Watch A Cure for Wellness Online
Watch The Boss Baby Online
Watch Arrival Online
Watch Doctor Strange Online
Watch A Monster Calls Online
Watch Wonder Woman Online
Watch Jack Reacher 2 Never Go Back Online
Watch Guardians of the Galaxy 2 Online
Watch Assassins Creed Online
Watch Smurfs The Lost Village Online
Watch The Boss Baby Online
Watch Logan Online
Watch Gifted Online
Watch Sing Online
Watch Kong Skull Island Online
Watch Split Online
Watch Fifty Shades Darker Online
Watch Jack Reacher 2 Never Go Back Online
Watch Inferno Online
Watch Rough Night Online
Watch All Eyez on Me Online
Watch A Dogs Purpose Online
Watch The Accountant Online
Watch Assassins Creed Online
Watch The Circle Online
Watch Gold Online
Watch Billy Lynns Long Halftime Walk Online
Watch It Comes at Night Online
Watch La La Land Online
Watch Arrival Online
Watch A United Kingdom Online
Watch The Founder Online
Watch It Comes at Night Online
Watch Pirates of the Caribbean 5 Dead Men Tell No Tales Online
Watch Tulip Fever Online
Watch Underworld Blood Wars Online
Watch Pirates of the Caribbean 5 Dead Men Tell No Tales Online
Watch A Monster Calls Online
Watch All Eyez on Me Online
Watch Tulip Fever Online
Watch The Fate of the Furious Online
Watch Transformers 5 The Last Knight Online
Watch The Great Wall Online
Watch The Shack Online
Watch Dunkirk Online
Watch A United Kingdom Online
Watch Collateral Beauty Online
Watch The Edge of Seventeen Online
Watch Valerian and the City of a Thousand Planets Online
Watch Inferno Online
Watch Despicable Me 3 Online
Watch The Emoji Movie Online
Watch Trolls Online
Watch A Cure for Wellness Online
Watch Kong Skull Island Online
Watch Passengers Online
Watch Smurfs The Lost Village Online
Watch War for the Planet of the Apes Online
Watch Free Fire Online
Watch Despicable Me 3 Online
Watch Beauty and the Beast Online
Watch The Lego Batman Movie Online
Watch Dunkirk Online
Watch Collateral Beauty Online
Watch Resident Evil The Final Chapter Online
Watch Beauty and the Beast Online
Watch The Circle Online
Watch Ghost in the Shell Online
Watch Atomic Blonde Online
Watch Power Rangers Online
Watch King Arthur Legend of the Sword Online
Watch Girls Trip Online
Watch The Shack Online
Watch Split Online
Watch Ghost in the Shell Online
Watch Logan Online
Watch Moana Online
Watch John Wick Chapter 2 Online
Watch Baywatch Online
Watch The Space Between Us Online
Watch Fifty Shades Darker Online
Watch Life Online
Watch The Lego Batman Movie Online
Watch The Fate of the Furious Online
Watch Trolls Online
Watch Doctor Strange Online
Watch Billy Lynns Long Halftime Walk Online
Watch Manchester by the Sea Online
Watch Free Fire Online
Watch Fantastic Beasts and Where to Find Them Online
Watch Captain Underpants Online
Watch A Dogs Purpose Online
Watch Gifted Online
Watch XXX Return of Xander Cage Online
Watch Fantastic Beasts and Where to Find Them Online
Watch Cars 3 Online
Watch Sing Online
Watch La La Land Online
Watch Transformers 5 The Last Knight Online
Watch Alien Covenant Online
Watch Valerian and the City of a Thousand Planets Online
Watch Wonder Woman Online
Watch Power Rangers Online
Watch Atomic Blonde Online
Watch The Accountant Online
Watch The Emoji Movie Online
Watch Gold Online
Watch Alien Covenant Online
Watch Underworld Blood Wars Online
Watch The Founder Online
Watch Manchester by the Sea Online
Watch The Edge of Seventeen Online
Watch XXX Return of Xander Cage Online
Watch Captain Underpants Online
Watch Girls Trip Online
Watch King Arthur Legend of the Sword Online
Watch Rogue One Online
Watch Passengers Online
Watch Spiderman Homecoming Online
Watch The Mummy Online
Watch Life Online
Watch War for the Planet of the Apes Online
Watch Baywatch Online
Watch Rough Night Online
Thanks for sharing with us that awesome artilcle you have amazing blog.


9175/9179
2017-05-16 06:04:48


yoIetzI8sG
9174/9179
2017-05-02 01:57:09

best price on auto insurance in Miami


DePU9kWHR3m
9173/9179
2017-05-01 05:04:03

http://kfzversicherungvergleichde.info/


ksBhlJIfOi
9172/9179
2017-04-30 21:50:25

generic viagra


H8lzuy9Jjr
9171/9179
2017-04-30 10:03:43

online viagra


HRJY37hHO
9170/9179
2017-04-30 09:49:07

generic viagra


OKSv0ZXhAR
9169/9179
2017-04-30 09:26:05

viagra online


Pq2aiH9K
9168/9179
2017-04-30 02:42:32

viagra online


SARGF9t0AmK
9167/9179
2017-04-30 02:33:18

buy viagra online


LFmdgsQsj6
9166/9179
2017-04-29 18:23:04

cheap viagra


9165/9179
2017-04-29 17:08:14


RHkb7HnsxR
9164/9179
2017-04-29 14:09:04

viagra online


YtNwSsn4Ice2
9163/9179
2017-04-29 11:34:30

cheap viagra


KhAkBVck5
9162/9179
2017-04-29 09:52:24

autokredit


jDRLgRFUTN
9161/9179
2017-04-29 06:58:22

purchase viagra


ng3UluH5gi
9160/9179
2017-04-29 05:32:06

sildenafil


Következő 20
 
Neved:
 
Üzeneted: