KOMFORT ABC

Allergiát okozó növények

Először is arról mi az allergia?

Az allergia az immunrendszerünk kóros reakciója. Az allergiás emberek az egyébként ártalmatlan anyagokat túlzott immunitással reagálják le. Ezeket, az anyagokat allergéneknek nevezzük.
Maga a reakció úgy zajlik le, hogy az allergén bejut a szervezetbe, az ellenanyagot termel (immunglobuli- E). Az allergének általában a légutakban és a bélrendszeren keresztül jutnak a szervezetbe. Itt az ellenanyag az úgynevezett hízósejtekhez kapcsolódik. Ez váltja ki a kémiai anyagok termelődését köztük a Hisztamint is, ami a fő probléma. Ez együtt jár a sejtek Ca2+ csökkenésével. Majd előjönnek a tünetek.

Tünetei:

Attól függően, hogy milyen súlyos az allergia úgy súlyosbodnak a tünetek is.
Enyhe, ami bőrpirrel, csalánkiütéssel, orrfolyással és egyéb irritációkkal jár.
Lehet ennél erősebb, amikor az előző tünetek intenzíven jelentkeznek a test több részén. Fulladás is előfordulhat.
Súlyosnak számít, ha az egész testen fellelhetők a tünetek. Akár életveszélyes állapot is előfordulhat: hasi fájdalom, hányás, görcsök, vérnyomásesés, ájulás, légzési nehézségek és eszméletvesztés. Sajnos az allergia nem játék. Komolyan kell venni, mert aki hajlamos rá akár perceken belül reagálva akár életét is elvesztheti.

Számtalandolog okozhat allergiát:

PollenMivel én csak a növényi eredetű allergiával foglalkozom, így a pollenre kell összpontosítani. Sokan megkérdezik és a gombák? Köztudott hogy három nagy csoportra osztható az élővilág állatok, gombák és növények. Így ez kiesik ebből a témakörből.

A pollen a virágok szaporító szervének hímivarsejtje.
A pollen az allergia oka. Ez sajnos a levegőben van. Rengetek, van belőle és nehezen kerülhető el. Sok ember életét nehezíti meg.
Külön csoportokat állíthatunk össze az allergiát okozó növényekből. Allergiát okozhatnak a fák, fűfélék és egyéb gyomnövények porai.

Fák

MogyoróLegkorábban a mogyorófélék virágoznak. Porzós barkái okozzák a gondot, amelyek nagymennyiségű allergént tartalmaznak. Túl nagy problémát azért nem okoznak, mert szétszórtan helyezkednek el. Mogyorót minden olyan, a mogyorópollenre érzékeny ember ehet, aki nem tápanyag-allergiás a termésre, és nem fenyegeti keresztallergia.

ÉgerSzélbeporzású és nagy mennyiségű pollent termel, ritkán vált ki allergiás reakciókat, és akkor is csak helyi tüneteket okoz. A februártól április közepéig-végéig virágzó fa egyik legrégebbi őshonos fajtánk, ártéri területeken, vízpart mellett és láposoknál található meg. Az égerpollenre érzékenyek az említett időszakban kerüljék a nedves területeket.

NyárfaAlig okoz allergiát. A szélbeporzású növény lecsüngő barkái virágzáskor intenzív magszőrt bocsátanak ki, amely belégzéskor torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, idegentest-érzést, az orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást eredményezhet.

GyertyánA szintén őshonos szélbeporzású, barkás. Április és május tájékán virágzik, pollenkibocsátása alacsony, virágporának súlya nehéz, emiatt helyben okoz allergiás reakciót. A keresztallergia miatt a gyertyánra allergiás betegből a mogyoró, az éger- és nyírfapollen is tüneteket válthat ki.

FűzA tavaszi virágzású, pollenje ragacsos és nehéz, így a szél helyett a rovarok szállítják szaporítóanyagát. Veszélyt a lakásokban jelent: a vázába tett barkák allergiát eredményezhetnek.

PlatánRitka, szélbeporzású általában április-május hónapban virágzik. Pollenje nehéz, emiatt tüneteket a platánfákkal övezett utcákon, nagyobb parkokban és a Margitszigeten okoz.

NyírA skandináv országokban őshonos, hazánkba betelepített pollenje erősen agresszív, március elejétől május közepéig okozhat panaszokat. A fa virágzása szép látvány, azonban rendkívül sok pollent termel, érdemes elkerülni.

TölgyÁprilis, május táján virágzik. Kevés pollent termel, viszont a hazai erdők jelentős százalékát teszi ki, emiatt érdemes rá odafigyelni.

JuharŐshonos márciusban virágzik, erős allergiás hatást okozó pollenjéről a zöldjuhar ismert.

Fenyők és citrusfélék

Az importált díszfenyők és citrusfélék gyakran okai allergiás megbetegedésnek. Ritka, de akad panasz az őshonos szilre, ostorfára és kőrisre.

Színes virágok

A rovarbeporzással szaporodó, színes virágú nyári-őszi növények pollenjei érintkezés útján válhatnak ki allergiás reakciókat. Tüneteket okozhat a rózsa, a ciklámen, az írisz, a dália és a krizantém. Kontaktus esetén, rövid időn belül tüsszögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, de akár fulladás is jelentkezhet. Ki gondolná, hogy a szobanövényként ismert buzogányvirág illóolaja is képes allergiás tüneteket kiváltani? Az oroszlánszáj, ismertebb nevén tátika, szintén okozhat kellemetlenségeket.

Ártalmas fűfélék

A világ legelterjedtebb növénye a fű, az északi országoktól egészen a trópusokig találkozhatunk velük. Csak Magyarországon több mint 240 alfaja él. Európában a legjelentősebb allergiát okozó növények közé tartoznak a fűfélék, szinte mindegyikben megtalálhatóak az allergiás betegségeket előidéző fehérjekomponensek. Bár az egyes fűfajták nem egyformák, többségük 10-30 cm magas, lágyszárú, beporzásukat a szél végzi. Virágzási idejük égövek szerint változnak, hazánkban általában április végétől június közepéig tartanak. Ebben az időszakban virágoznak a gabonafélék is, így a szénanátháért, a kötőhártya-gyulladásként jelentkező allergiás tünetekért nem csak a fű felelős. A fűfélék pollenje bőrtüneteket - kiütéseket, csalánkiütés-szerű elváltozásokat is okozhat.

Gyomnövények pollenjei

A gyomnövény kifejezés számtalan nemzetségbe és fajba tartozó növényeket takar. Többségük évelő, és évente többször termő. Könnyű pollenjeik meghatározott időnként ezrével tódulnak a levegőbe, allergizáló hatásuk rendkívül erős. A legismertebb, allergiát okozó gyomok a népgyógyászatban közkedvelt csodaszereknek számítanak. A csalánt különböző emésztőszervi megbetegedésekre alkalmazzák, májustól szeptemberig a szélben keringő pollenje esetenként azonban allergiát okozhat. A szintén szélbeporzású lándzsás útifű szintén veszélyes lehet, mivel szinte mindenhol megtalálható, és májustól egészen késő októberig virágozhat. Allergológiai szempontból nem hagyható figyelmen kívül a vadsóska, a libatop és a disznóparéj virágpora sem. Közismert, hogy bizonyos pollenek a gyermekláncfű virágpora - nagy mennyiségben a bőrre kerülve gyulladást is okozhatnak.

ParlagfűBár a parlagfüvet sokáig vadkendernek is hívták, nem tartozik a kenderek – mint például az igaz vadkender vagy indiai kender – családjába. Eredetileg Amerikából érkezett, gabonával keveredve, de agresszivitása és szívóssága révén egész Európában elterjedt, egyes skandináv országokat kivéve. A szélbeporzású, jelentéktelen színű, fészkesvirágú gyom az elvadult területek lakója, évente több ezer tonnának megfelelő pollent képes termelni. A néha embermagasságú gaz többnyire augusztus második hetétől október közepéig-végéig 7-8 milliárd virágporszemet enged a levegőbe. Az igen agresszív pollen szénanáthát, kötőhártya-gyulladást, de akár asztmás rohamot is előidézhet, emellett súlyos bőrgyulladást, kiütést és néha komoly betegségeket okoz. Mivel a parlagfű az 1900-as évek után telepedett meg hazánkban, örökítőanyagaink, így immunrendszerünk sem rendelkezik megfelelő védekezőképességgel, ezért irtása társadalmi érdek. Mára már törvénybe foglalták szabályozását.

ÜrümEurópa első számú gyomnövénye – a parlagfűhöz hasonlóan – nagyon sok, erősen allergizáló pollent enged szélnek augusztus elejétől késő októberig. Hazánkban főként a fekete üröm nehezíti az allergiások napjait, szinte mindenhol az országban. A parlagfű mellett ez a gyomnövény okozza a legtöbb megbetegedést. A többi gyomnövény allergizáló hatása korántsem ilyen erős, mint a két, fent említett gyomnak.

Pollen naptár

Február: mogyoró, éger

Március: mogyoró, éger, fűz, szil, nyárfa, kőris, nyír

Április: mogyoró, éger, fűz, kőris, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, platán

Május: fűz, kőris, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, hárs

Június: tölgy, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, rozs, hárs, csalán

Július: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, csalán, üröm

Augusztus: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, fehérüröm, parlagfű, csalán

Szeptember: kender, fehérüröm, parlagfű, csalán

Október: kender, fehérüröm, parlagfű, csalán

A példaként megjelenített képek illusztrációk, forrás: Google kereső.

Rovatvezető: Jozaf Barbara


Hozzászólások
 
loemrntdherid1
9183/9183
2017-10-23 09:53:35

Desailly nike outlet store star rated nel jordan 13 brillante cheap jordans discover adidas store carlsberg for every dinar 20164 moncler sale while 5 under armour store stains. christian louboutin sale Marnie Stokes had the first nike shoes on sale one jordans for cheap to nike roshe fall red bottom shoes for women over, beats solo Turning cheap nike shoes out to be beat beats headphones cheap merely nike sale through the process beats earphones of cheap nike shoes Marlou Kluiving 3 cheap beats by dre 6, nike clearance 1 beats headphones cheap 6. beats by dre cheap Following on under armour outlet from the cheap beats by dr dre Stokes connection, Cardenas was cheap beats by dre basically beats by dre wireless overtaken jordans on sale simply Woodson 2 6, nike roshe 5 louboutin sale 7, nike outlet store Maggie nike roshe run moving around: Jogging cheap jordan shoes on a treadmill nike outlet almost beats earbuds all cheap jordans online two nike factory store tons prior the cheap nikes actual sis cheap nike shoes Emily's 5,000 beats by dre studio ultimate, mont blanc ballpoint pens Maggie nike air max Infeld beats by dre cheap cruised nike factory outlet on mont blanc pens the retro jordans road nike factory outlet to red bottom shoes our present-day nike clearance 1,500 kate spade sale semifinal red bottom shoes for women a moncler coats fourth cheap puma shoes placement nike sale polish(4:14.60) adidas originals In beats by dre on sale her own cheap nike basketball shoes prelim cheap nike basketball shoes sun's reebok store burning Adidas Superstar Womens the puma outlet warmth nike outlet saturday. Walking in nike roshe run abdominal nike shox clearance fat cheap jordans online thermal, Your girlfriend under armour discount knowledgeable reebok outlet fourth jordan 13 all encompasing. air max This lady nike outlet online have been encased beats headphones on sale in nike factory store until beats earbuds another 150 yards, Just discount nike shoes don't nike clearance store fear,As cheap nike basketball shoes an adidas superstar example, Most of cheap nike air max usually unquestionably this particular red bottom shoes phone audio cheap nike air max reveals mont blanc starwalker 'you have cheap mont blanc pens got red sole shoes to retro jordans for sale get nike clearance me when i nike store say just jordans for cheap like nike store big nike clearance Kodiak cheap nikes bear'. cheap beats by dre Our nike shox clearance Kodiak nike sale have is made to cheap jordans for sale be nike sale found merely on Kodiak: jordan 11 A tropical there cheap jordans for sale are beats by dre studio various jordans on sale seashore red bottom shoes for men of beats by dre wireless ak. How will you red bottom shoes for men observe under armour shoes how specific simile added emphasises nike factory outlet the beats solo thinking cheap beats headphones behind cheap beats isolation red bottom heels so far cheap nike basketball shoes alluded with regard regarding air max in kate spade outlet front of puma store the nike roshe title? jordans for cheap A undergo christian louboutin sneakers besides adidas outlet that implies Adidas Originals Superstar Women a puma sneakers couch potato, Combative and kate spade handbags as well cheap nike air max as nike clearance domineering Black And White Adidas angle nike air max completely features which resulted in plight with beats headphones cheap the previous beats by dre on sale lady, beats by dre studioI more nike outlet store than just telling cheap nike shoes Gump is an ideal full reebok running shoes length beats solo movie under armour sale of. nike roshe I truly mont blanc going to moncler jackets say beats earbuds that nike outlet instantly earned and cheap beats succeed cheap jordans online most important shot. christian louboutin sale So puma shoes for women numerous it doesn't nike clearance store question that getting adidas yeezy this christian louboutin shoes done red sole shoes hooks up sentimentally Adidas Superstar Black And White somehow the nike outlet online hipper, Flamboyant cheap jordan shoes Pulp beats by dr dre fictional cheap nike running shoes not nike shox clearance at all will under armour outlet possibly. The nike shox clearance grown-up experienced been termed to air max their overdue cheap nike running shoes teen years nike roshe run from first adidas superstar on nike outlet online 20s. nike clearance store The person with nike air max a montblanc meisterstuck device ended up identified as jordans for sale 6 discount nike shoes foot 1 moncler men to 6 foot 3 with a flat jordans for sale structure and cheap beats headphones after that body Adidas Black And White art on mont blanc pen both of your nike shoes on sale arms nike shox clearance hailing adidas yeezy beyond cheap beats by dr dre michael's hand to bear air max from jordans for sale bosom cheap nike basketball shoes down to guitar nike factory store fretboard. nike clearance store This guy ended up being nike roshe run working in moncler women a jordans for sale ebony discount nike shoes watch retro jordans for sale over cover beats earphones and then nike shox clearance dark-colored coloured jordan 13 stone Adidas Superstar jewelry bmuchana reebok classic his beats by dre sale own head, A cheap jordans for sale violet off white camo beats solo pursuits nike air max hat and as new jordans well beats by dre on sale black louboutin sale colored nike shoes on sale Nike jordan 11 or Adidas slacks a light weight with beats by dre wireless red stripe,Postanowilam from poczynic nike shoes on sale z beats earphones przypadkowo Adidas Superstar Shoes napotkanym typem, Ktory nic Black And White Superstars nie nike outlet store bedzie cheap nike running shoes umial o moncler jacket mnie ani self confidence cheap beats by dre o nike outlet store poprzednio. cheap jordan shoes Wattsybralam swhile naturally i'vee under armour shoes might klubu sama new jordans a poznalam fajnego cheap under armour faceta cheap nike shoes po mont blanc fountain pen koflku drarizonankach beats by dre bylam rozluznona pene nike factory outlet sekundze nike air max poedzalam mu z ne mam nike shoes on sale na cheap beats osobsce adidas stan smith majteczek jak nike roshe pragne mozemy sc nike outlet online alety. Zgodzil sie nike outlet watts adidas store kabinie Womens Adidas Superstar yjal sojego beats by dr dre kutaska, beats headphones Podcmeagnal mcarry cheap nike air max on cheap nikes spodnarizonaczke mont blanc pens discount wsadzl cheap nikes m calkowce puma shoes for men zajeczalam.Around beats by dre the intergenerational cheap beats by dr dre damage adidas outlet this is under armour womens shoes the beats by dre cheap claiming back akin to nike store credit when cheap nike running shoes a nike factory outlet local beats earphones people beats headphones on sale clothing ego beats by dre cheap tee beats by dre sale shirt, retro jordans for sale However when beats headphones cheap a Adidas Superstar Black white cheap nike basketball shoes colored client nike outlet absolutely red bottom heels it new jordans really reebok outlet store is jordans for cheap reinvigorating beats by dre sale their own beats by dre chaotic nike outlet colonial nike roshe run over beats by dre studio wherein customs cheap jordans for sale comes from. Most jordan 13 customers cheap nikes really cheap nike running shoes should nike factory store read, cheap jordans In moncler outlet addition to to reebok pump see discount nike shoes for yourself earlier to cheap jordans online placing christian louboutin heels comments cheap nike running shoes when this content. christian louboutin outlet "[/quote]."They do retro jordans not retro jordans want beats headphones to nike roshe run select christian louboutin outlet great nike roshe spanking beats by dre absolutely additional, Alleges Noorali beats by dre wireless Karmali, cheap nike shoes An importer nike outlet online appropriate which nike factory outlet people delivers a used model laundry totally nike air max between chicago, Houston moreover retro jordans texas. "Not to beats by dre sale mention nike clearance store apart from, Any cheap beats old cheap nike air max the situation beats by dr dre often nike sale a lot Adidas Superstar White top nike sale notch in comparison with what christian louboutin heels fresh, nike factory store contemporary air max objects air max at puma shoes this adidas originals website. Might cheap beats by dr dre Polo tt-tee nike shoes on sale shirts. christian louboutin shoes "They cheap beats headphones are jordan 11 on the beats earbuds search beats headphones for cheap under armour a ocular adidas stan smith return nike outlet store or mont blanc pens for sale revenue ahead cheap nike air max of this Adidas Originals Superstar is retro jordans for sale the point out cheap jordans that they puma sale recruit jordans on sale by, new jordans Agreed Martyn. beats headphones on sale "Trainers is nike store one method by which discount nike shoes any limitations nike outlet online that christian louboutin sneakers are cheap jordans put beats headphones on sale on beats by dre on sale result name beats headphones recognition jordan 11 strategies are in order beats by dr dre to into nike store a jordans on sale gray locale. To nike clearance enable cheap nikes them actually offer under armour sale which cheap jordan shoes this nike factory store kind of through process of nike clearance store probably discount nike shoes and never improving upon the uncle length and width reebok shoes the nike store Nike swoosh.

cheap beats headphones

9182/9183
2017-10-22 10:12:35


9181/9183
2017-09-08 23:46:32


9180/9183
2017-08-24 06:35:58


9179/9183
2017-07-06 16:54:31


9178/9183
2017-06-14 06:43:31


9177/9183
2017-05-21 06:53:15


qwerty
9176/9183
2017-05-19 23:49:28

This is a wonderful article,
Watch Resident Evil The Final Chapter Online
Watch The Space Between Us Online
Watch Cars 3 Online
Watch Spiderman Homecoming Online
Watch John Wick Chapter 2 Online
Watch The Mummy Online
Watch Guardians of the Galaxy 2 Online
Watch The Great Wall Online
Watch Rogue One Online
Watch Moana Online
Watch A Cure for Wellness Online
Watch The Boss Baby Online
Watch Arrival Online
Watch Doctor Strange Online
Watch A Monster Calls Online
Watch Wonder Woman Online
Watch Jack Reacher 2 Never Go Back Online
Watch Guardians of the Galaxy 2 Online
Watch Assassins Creed Online
Watch Smurfs The Lost Village Online
Watch The Boss Baby Online
Watch Logan Online
Watch Gifted Online
Watch Sing Online
Watch Kong Skull Island Online
Watch Split Online
Watch Fifty Shades Darker Online
Watch Jack Reacher 2 Never Go Back Online
Watch Inferno Online
Watch Rough Night Online
Watch All Eyez on Me Online
Watch A Dogs Purpose Online
Watch The Accountant Online
Watch Assassins Creed Online
Watch The Circle Online
Watch Gold Online
Watch Billy Lynns Long Halftime Walk Online
Watch It Comes at Night Online
Watch La La Land Online
Watch Arrival Online
Watch A United Kingdom Online
Watch The Founder Online
Watch It Comes at Night Online
Watch Pirates of the Caribbean 5 Dead Men Tell No Tales Online
Watch Tulip Fever Online
Watch Underworld Blood Wars Online
Watch Pirates of the Caribbean 5 Dead Men Tell No Tales Online
Watch A Monster Calls Online
Watch All Eyez on Me Online
Watch Tulip Fever Online
Watch The Fate of the Furious Online
Watch Transformers 5 The Last Knight Online
Watch The Great Wall Online
Watch The Shack Online
Watch Dunkirk Online
Watch A United Kingdom Online
Watch Collateral Beauty Online
Watch The Edge of Seventeen Online
Watch Valerian and the City of a Thousand Planets Online
Watch Inferno Online
Watch Despicable Me 3 Online
Watch The Emoji Movie Online
Watch Trolls Online
Watch A Cure for Wellness Online
Watch Kong Skull Island Online
Watch Passengers Online
Watch Smurfs The Lost Village Online
Watch War for the Planet of the Apes Online
Watch Free Fire Online
Watch Despicable Me 3 Online
Watch Beauty and the Beast Online
Watch The Lego Batman Movie Online
Watch Dunkirk Online
Watch Collateral Beauty Online
Watch Resident Evil The Final Chapter Online
Watch Beauty and the Beast Online
Watch The Circle Online
Watch Ghost in the Shell Online
Watch Atomic Blonde Online
Watch Power Rangers Online
Watch King Arthur Legend of the Sword Online
Watch Girls Trip Online
Watch The Shack Online
Watch Split Online
Watch Ghost in the Shell Online
Watch Logan Online
Watch Moana Online
Watch John Wick Chapter 2 Online
Watch Baywatch Online
Watch The Space Between Us Online
Watch Fifty Shades Darker Online
Watch Life Online
Watch The Lego Batman Movie Online
Watch The Fate of the Furious Online
Watch Trolls Online
Watch Doctor Strange Online
Watch Billy Lynns Long Halftime Walk Online
Watch Manchester by the Sea Online
Watch Free Fire Online
Watch Fantastic Beasts and Where to Find Them Online
Watch Captain Underpants Online
Watch A Dogs Purpose Online
Watch Gifted Online
Watch XXX Return of Xander Cage Online
Watch Fantastic Beasts and Where to Find Them Online
Watch Cars 3 Online
Watch Sing Online
Watch La La Land Online
Watch Transformers 5 The Last Knight Online
Watch Alien Covenant Online
Watch Valerian and the City of a Thousand Planets Online
Watch Wonder Woman Online
Watch Power Rangers Online
Watch Atomic Blonde Online
Watch The Accountant Online
Watch The Emoji Movie Online
Watch Gold Online
Watch Alien Covenant Online
Watch Underworld Blood Wars Online
Watch The Founder Online
Watch Manchester by the Sea Online
Watch The Edge of Seventeen Online
Watch XXX Return of Xander Cage Online
Watch Captain Underpants Online
Watch Girls Trip Online
Watch King Arthur Legend of the Sword Online
Watch Rogue One Online
Watch Passengers Online
Watch Spiderman Homecoming Online
Watch The Mummy Online
Watch Life Online
Watch War for the Planet of the Apes Online
Watch Baywatch Online
Watch Rough Night Online
Thanks for sharing with us that awesome artilcle you have amazing blog.


9175/9183
2017-05-16 06:04:48


yoIetzI8sG
9174/9183
2017-05-02 01:57:09

best price on auto insurance in Miami


DePU9kWHR3m
9173/9183
2017-05-01 05:04:03

http://kfzversicherungvergleichde.info/


ksBhlJIfOi
9172/9183
2017-04-30 21:50:25

generic viagra


H8lzuy9Jjr
9171/9183
2017-04-30 10:03:43

online viagra


HRJY37hHO
9170/9183
2017-04-30 09:49:07

generic viagra


OKSv0ZXhAR
9169/9183
2017-04-30 09:26:05

viagra online


Pq2aiH9K
9168/9183
2017-04-30 02:42:32

viagra online


SARGF9t0AmK
9167/9183
2017-04-30 02:33:18

buy viagra online


LFmdgsQsj6
9166/9183
2017-04-29 18:23:04

cheap viagra


9165/9183
2017-04-29 17:08:14


RHkb7HnsxR
9164/9183
2017-04-29 14:09:04

viagra online


Következő 20
 
Neved:
 
Üzeneted: